Potrivit armatei estone, în cursul zilei de joi, un avion de tipul AN-72 a pătruns fără autorizaţie în spaţiul aerian al Estoniei circa 2 kilometri.

În schimb, armata rusă susţine că respectivul avion, ce zbura între Sankt Petersburg şi enclava Kaliningrad, nu a ieşit deloc din spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Baltice.

Un alt incident de acest fel s-a petrecut pe 9 decembrie, când Estonia a denunţat încălcarea spaţiului ei aerian de un avion de recunoaştere IL-20 aparţinând armatei ruse, aparat ce se deplasa de asemenea în direcţia enclavei Kaliningrad, şi atunci Moscova negând orice neregulă.

După declanşarea conflictului din Ucraina, incursiunile forţelor aeriene ruse în apropierea graniţelor unor state membre ale NATO au căpătat o frecvenţă neobişnuită, mai ales în zona celor trei state baltice foste republici sovietice. Potrivit oficialilor Alianţei, de la începutul anului avioanele statelor membre au executat peste o sută de misiuni de interceptare a avioanelor militare ruseşti care s-au apropiat prea mult de spaţiul aerian al ţărilor NATO, de trei ori mai multe decât anul trecut.AGERPRES