Vânzările globale de smartphone-uri vor creşte cu 10,4% în acest an până la 1,44 miliarde unităţi, mai puţin decât avansul de 11,3% preconizat anterior, a anunţat marţi firma de cercetare de piaţă IDC, transmite Reuters. Comparativ, în 2014 vânzărilor globale de smartphone-uri au înregistrat o creştere de 27,5% în ritm anual. "IDC se aşteaptă la o încetinire semnificativă a livrărilor de telefoane inteligente în 2015 pe măsură ce China se alătură Americii de Nord şi Europei Occidentale intrând pe o traiectorie de creştere mai matură", explică IDC.

Potrivit firmei de cercetare, vânzările de smartphone-uri în China (cea mai mare piaţă mondială) vor creşte cu doar 1,2% în acest an, după un avans de 19,7% în 2014. Pe termen lung, China va rămâne cea mai mare piaţă pentru smartphone-uri, însă cota sa din piaţa mondială ar urma să coboare de la 32,3% anul trecut la 23,1% în 2019, în detrimentul altor pieţe emergente cum este India. "În mod clar, China rămâne o piaţă foarte importantă. Cu toate acestea, accentul se va îndrepta mai mult spre exporturi decât spre consum pe măsură ce creşterea internă încetineşte în mod semnificativ", a declarat analistul IDC, Ryan Reith.

De asemenea, cele mai recente prognoze ale IDC arată că Android va rămâne sistemul de operare dominant, cu o cotă e piaţă de peste 80% în 2019. Vânzările mondiale de smartphone-uri echipate cu sistemul de operare Android ar urma să crească până la 1,54 miliarde unităţi în 2019, faţă de 1,06 miliarde unităţi anul trecut, ceea ce reprezintă o creştere de 45%. În ceea ce priveşte vânzările mondiale de smartphone-uri echipate cu sistemul de operare iOS, utilizat de dispozitivele Apple, acestea ar urma să crească cu 40%, de la 192,7 milioane unităţi în 2014 până la 269,6 milioane unităţi în 2019. O altă firmă de cercetare de piaţă, Gartner, a estimat încă de săptămâna trecută că piaţa chineză de telefoane inteligente a ajuns la saturare în condiţiile în care în trimestrul al doilea vânzările în China au înregistrat prima lor scădere din istorie, un declin de 4% în ritm anual.

Sursa: AGERPRES