Managerii societăţilor comerciale previzionează pentru perioada iulie-septembrie 2009 o scădere moderată în toate cele patru sectoare de activitate vizate de un sondaj al INS, industrie prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare.

În cadrul anchetei de conjunctură din iulie, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o reducere, soldul conjunctural fiind de -22% pe total industrie prelucrătoare (-30% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv în metalurgie, alte activităţi industriale, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (solduri conjuncturale -63%, -44% şi respectiv -43%).
Preţurile produselor industriale vor cunoaşte, în continuare, o tendinţă de stabilitate (sold conjunctural 1%).

O scădere moderată este preconizată şi pentru volumul producţiei din sectorul construcţiilor (sold conjunctural -11%), precum şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -15%).

Reducere a numărului de salariaţi

Managerii estimează o reducere a numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural –20%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, şi o relativă stabilitate a preţurilor lucrărilor de construcţii(sold conjunctural +2%).

Pentru comerţul cu amănuntul s-a prognozat, de asemenea, o diminuare a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -8%).

Astfel, volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri se va reduce moderat (sold conjunctural -8%), tendinţă urmată şi de numărul salariaţilor (sold conjunctural -13%).

Companiile cu peste 500 de angajaţi, cele mai fragile

În acelaşi timp, volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -5%), în timp ce preţurile de vânzare vor creşte moderat (sold conjunctural +11%).

Şi cererea de servicii va înregistra în iulie-septembrie, conform estimărilor managerilor, o scădere moderată (sold conjunctural -8%).

Numărul de salariaţi se va reduce în acest sector (sold conjunctural -15%), în special în întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste), în timp ce preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

SURSA: Mediafax