Respingerea mişcărilor populiste care ameninţau să destabilizeze Uniunea Europeană va ajuta la aprecierea euro în următorii ani, consideră Andrew Sheets, analist al Morgan Stanley.

Acesta susţine că: "Pieţele se vor concentra pe ideea că inima Europei – Franţa şi Germania – lucrează împreună spre o Uniune Europeană mai puternică, făcând presiuni spre adoptarea unor reforme care nu au mai fost văzute în ultimii ani. Structural, aceste evoluţii vor duce la aprecierea euro". 

Conform Agerpres, anul acesta, euro s-a apreciat cu 12% faţă de dolar, pe fondul îmbunătăţirii creşterii economice şi a diminuării temerilor privind ascensiunea mişcărilor populiste. 

Analiştii Morgan Stanley se aşteaptă la noi deprecieri ale lirei sterline, din cauza creşterii slabe a economiei, a inflaţiei ridicate şi a sporirii incertitudinilor privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). 

Lira sterlină s-a depreciat semnificativ vineri, până la 1,2978 dolari pentru o liră, după ce joi s-a tranzacţionat la 1,2952 dolari pentru o liră, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni. De asemenea, moneda britanică s-a depreciat cu 0,2% faţă de euro, până la 90,56 penny pentru un euro. 

Votul din 23 iunie 2016, când alegătorii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat cu 15% în raport cu dolarul. 

Prin activarea pe 29 martie a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, Marea Britanie a iniţiat un proces de negocieri care ar urma să dureze doi ani şi în urma căruia se vor stabili condiţiile ieşirii acestei ţări blocul comunitar.