Raed Arafat vine cu noi precizări la scurt timp după relaxarea restricțiilor din Capitală. Potrivit șefului DSU, România nu s-a relaxat ci doar aplică niște reguli în funcție de incidențe.

”România nu se relaxează, dacă vrem să o luăm că s-a luat o decizie de relaxare. România aplică niște reguli pe care le-a aplicat până acum, aplică nişte incidențe. S-a întâmplat ca Bucureștiul să intre sub incidență de la roșu la galben, dar acest lucru s-a întâmplat continuu, ăsta era modul în care România a gestionat până acum situaţia, cu incidenţele de 1,5 şi 3 la mie şi mişcarea între ele şi s-au luat măsurile”, a spus Arafat, la Tvr 1.

El a mai precizată că într-adevăr, restricțiile din Capitală au creat o serie de nemulțumiri, însă românii trebuie să știe la ce să se aștepte în următoarea perioadă.

Potrivit șefului DSU, noua tulpină a coronavirusului este prezentă în România și toată lumea trebuie să fie mai precaută, în ciuda relaxării măsurilor.

”E adevărat că Bucureștiul a creat o reacţie mai mare, pentru că este un oraș mai mare. Da, este adevărat că există o tulpină nouă şi trebuie să fim foarte atenţi și de aici a fost astăzi deja o discuție a Grupului tehnico-ştiinţific, să analizăm situaţia, să analizăm toate măsurile pe care le avem, care sunt foarte apropiate de măsurile din alte ţări”, a mai adăugat Arafat.

Raed Arafat, despre activitățile redeschise

Totodată, șeful DSU a mai precizat că în funcție de incidența din marile orașe, anumite activități se vor redeschide, însă și acestea vor avea de respectat o serie de restricții clare, cum ar fi faptul că vor lucra la doar 30% din capacitatea pe care o aveau înainte.

În ceea ce privește noua tulpină de COVID, Raed Arafat a spus că experții medicali încă fac cercetări.

”Singura idee este că chiar dacă ajungem să trecem de la o incidență la alta, adică de la roșu galben, chiar dacă se vine și se dă drumul la anumite activități, cu restricții clare, 30%, nu sunt acolo permise festivaluri, mese festive, diferite activități care pot să ducă la răspândirea mai intensă a virusului, rămâne ideea că protecţia noastră se face prin: portul măști, respectarea acestor reguli care au fost până acum stabilite și rămân regulile care pot să oprească răspândirea virusului.

Deci, despre trecerea de la o incidenţă la alta, aici sunt sub analiză indicatorii, să vedem dacă va fi nevoie să fie modificat ceva la indicatorii pe care îi folosim în lumina prezenţei noii tulpini și acest lucru o să-l vedem în următoarele câteva zile, împreună cu experții medicali de la INSP, de la nivelul Ministerului Sănătăţii, colegii care sunt din partea medicală de acolo”, a mai adăugat Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea