Este total interzis în România! Nu mai ai voie să faci așa ceva

Potrivit deciziei Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transporturile de animale pe lungă durată este suspendată pe perioada caniculei. Cei vizați sunt cei care transportă animalele cu mijloace de transport care nu au sistem de răcire a aerului.

”Având în vedere faptul că pentru săptămâna în curs şi săptămâna viitoare, în ţara noastră sunt prognozate temperaturi foarte ridicate, maximele urmând să depăşească chiar şi 40° C, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus suspendarea temporară a transporturilor de animale de lungă durată, efectuate cu mijloace de transport care nu sunt echipate cu sistem de răcire a aerului”, a transmis, joi, ANSVSA.

ANSVSA spune că măsura a fost dispusă întrucât, în cazul în care temperaturile exterioare preconizate pe ruta planificată depăşesc 30°C, sistemul de ventilaţie nu este capabil să menţină temperaturile din mijloacele de transport în intervalul 5 – 30°C, cu o marjă de +/- 5°C, prevăzut de dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1/2005.

Cursele scurte sunt permise noaptea sau la primele ore ale dimineții

În ceea ce privește cursele de scurtă durată, ANSVSA a decis ca acestea să se poată efectua noaptea sau la primele ore ale dimineții. Mai mult decât atât, este important ca animalele să aibă mai mult spațiu.

”Călătoriile rutiere de scurtă durată sunt permise doar atunci când acestea se desfăşoară în cursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, cu creşterea spaţiului alocat pe cap de animal şi cu limitarea cât mai mult posibil a duratei călătoriei. În cazul exportului de animale către ţări terţe, indiferent de tipul mijlocului de transport utilizat, sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 150/2020”, a mai transmis instituţia.

Transporturile de animale efectuate pe distanţe lungi se vor relua atunci când temperaturile exterioare de-a lungul întregii rute a călătoriei planificate vor scădea sub 30°C.

Sursă foto: Dreamstime