Este oficial! Hotărârea de Guvern privind accesul românilor în mall-uri a fost publicată în Monitorul Oficial.

Doar aceşti români vor mai putea intra în centrele comerciale!

Prin asta s-a corectat o gravă eroare a autorităţilor, care anunţaseră, prin vocea lui Raed Arafat, că numai românii care s-au vaccinat sau au trecut prin boală vor putea intra în centrele comerciale, prezentând certificatul verde. Surpriză însă: Hotărârea de Guvern adoptată iniţial nu prevedea această restricţie.

Hotărârea de Guvern ce impune prezentarea certificatului verde de către cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală a fost publicată, luni seara, în Monitorul Oficial.

Acest act normativ modifică şi completează anexele nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De ce au apărut aceste neconcordanţe între decizii?

Neconcordanțele apărute între decizia CNSU de săptămâna trecută și Hotărârea de Guvern au fost generate pe fondul unor neînțelegeri juridice, explica, luni, Raed Arafat.

“Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută și hotărârea de Guvern care s-a emis au fost unele diferențe care au fost pe baza unei neînțelegeri juridice și modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate”, a declarat şeful DSU.

Acesta a explicat că se va putea merge la centrele de vaccinare din mall-uri, numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate prin intrare, deplasare şi ieşire din mall. În plus, dacă aceste centre comerciale au servicii publice administrative, precum centre pentru pașapoarte, se poate intra cu test valabil și cu dovada programării.

Accesul în magazinele alimentare din mall-uri va fi posibil doar pentru cei cu certificat verde, vaccinați sau trecuți prin boală. Dacă există intrare direct din stradă in centrul comercial, magazinele au obligația să verifice certificatul verde.

Măsurile stabilite prin Hotărârea de Guvern de luni, 25 octombrie

1 ) Activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

Pentru serviciile publice comunitare care funcţionează în centrele şi parcurile comerciale accesul va fi permis şi persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi care fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic.

Mai mult, se va permite accesul în centrele şi parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin şi numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele şi parcurile comerciale.

2 ) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsura nu se aplică unităţilor farmaceutice dispuse în afara centrelor şi parcurilor comerciale, precum şi a benzinăriilor.

3 ) Activitatea de cazare în structurile de primire turistică va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

4 ) Se propune suspendarea activităţii cu prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în perioada 25 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021 în unităţile particulare de învăţământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizaţiilor furnizoare de educaţie care organizează şi desfăşoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară.

5 ) Instituirea şi clarificarea categoriilor persoanelor care sunt exceptate de la prezentarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatoriilor economici cu capital public. Astfel, sunt exceptaţi angajaţii, participanţii în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenţionale, administrativ-jurisdicţionale şi a celor administrative din motive de ordine şi siguranţă publică, a persoanelor care necesită servicii medicale şi prestaţii sociale, precum şi a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin.