Deputatul USR, Claudiu Nasui a postat revoltat pe pagina sa de Facebook situația cu care se confruntă justiția din România. Acesta menționează că în contextul în care justiția este la pământ, CSM este preocupat de pensiile speciale.

În condițiile neregulilor din tragedia de la Caracal și situației scoase la suprafață de acest caz, președinta CSM, Lia Savonea are alte priorități. Claudiu Nasui spune că șefa CSM dă comunicate despre pensiile speciale în tot acest context și nu vede prioritățile.

„În timp ce justiția e la pământ, președinta CSM este preocopată de pensiile speciale.

România traversează una dintre cele mai puternice crize din domeniul ordinii publice, iar atacurile repetate la adresa justiției încep să își arate efectele devastatoare.

În acest context însă, avem oameni ridicați la rang de lideri în aceste domenii care nu par să înțeleagă care sunt prioritățile reale.

Un exemplu este președinta CSM, doamna Lia Savonea, care în loc să se sesizeze cu tot ceea ce cazul Caracal a adus la suprafață, dă comunicate de presă despre nedreptatea impozitării pensiilor speciale. Da, ați citit bine! Aceasta este prioritatea dumneaei.

Doamna Savonea are niște venituri impresionante în declarația de avere, iar personajul dumneaei nu este lipsit de intrigi.

Intrată în sistem, alături de soțul dumneai, pe filiera PSD, câteva din acțiunile care au consacrat-o pe doamna Savonea sunt:
– returnarea averii confiscate soților Ceaușescu copiilor acestora;
– găsirea unei excepții de neconstituționalitate în cazul Tender care dispunea suspendarea judecății;
– amânarea deciziei în cazul retrocedărilor ilegale de pe litoral de nu mai puțin de 14 ori;
– dispunerea eliberării și cercetării la domiciliu a unor interlopi cercetați pentru atentatul din București din anul 2012.

De altfel, un simplu calcul ne arată și cam care ar fi impactul asupra veniturilor viitoare a doamnei Savonea, dacă s-ar aplica impozitarea pensiilor speciale. Momentan, aceasta nu beneficiază de aceste sume, dar dacă s-ar pensiona de pe această poziție, cifrele ar arăta cam așa:

În declarația de avere din iunie 2019, doamna Savonea menționează suma de 473.627,89 lei/an, aferentă drepturilor sale salariale. Asta înseamnă o medie lunară a salariului de 39.469 lei. Conform prevederilor legii 303/2004, estimăm o pensie de serviciu cu un procent de (minim) 80%, astfel ajungem la suma de 31.575 lei pe lună – doar pensia specială (denumită în lege ”de serviciu”), căreia i se adaugă și pensia normală. Propunerea la care se opune doamna Savonea este cea care prevede ca 900 lei + 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei să fie noul impozit. Chiar și așa, pensia specială în acest caz ar sări de 21.000 de lei pe lună.

Propunerea USR vine cu ceva mai drastic: eliminarea pensiilor speciale. Mai ales oamenii puși să apere dreptatea ar trebui să vadă inechitate din sistemul de pensii speciale, care nu respectă principiul contributivității. Mai mult, acesta permite anomalii de genul torționarilor dovediți să primească astfel de recompense din partea statului român.

Constat cu foarte mare îngrijorare că problemele sistemice ale statului român fac astfel de declarții posibile, ba chiar încurajate în spațiul public. Cu cât vom tolera aceste situații, cu atât vom continua să ne confruntăm cu ele. Propunerea noastră este eliminarea lor totală, prin readucerea normalității în sistemul de pensii românesc”, scrie Claudiu Nasui pe Facebook.