Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, spune că proiectul de rectificare bugetară va fi analizat în şedinta de Guvern de joi, iar apoi va fi discutat în coaliţia de guvernare, care va decide dacă proiectul va fi aplicat în forma actuală. Proiectul de rectificare bugetară a fost pus marţi în dezbatere publică şi prevede mai puţine angajări în sectorul de stat, reduceri de personal la cabinetele secretarilor de stat, introducerea unei “taxe pe zahăr” pentru băuturile răcoritoare, majorarea accizei la ţigarete, precum şi alte măsuri fiscal-bugetare.

Ministerul Eugen Teodorovici a subliniat că proiectul rectificãrii bugetare respectă limita de 2,76% a deficitului bugetar. Produsul Intern Brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, faţă de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Rectificarea bugetară prevede scăderi de fonduri pentru Ministerul Transporturilor (–128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (–681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (–243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltãrii Rurale (–310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetãrii și Inovãrii (–369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (–1,03 miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (–143,6 milioane lei).

“Marile proiecte de investiții vor avea finanțare asigurată. Mai mult, pentru orice factură care va veni la minister vom asigura finanțare”, a mai declarat Eugen Teodorovici.