Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, joi, 49 de dosare pentru achiziţia a 69 de autovehicule prin Programul „Rabla Clasic”, destinat persoanelor juridice.

„Ca urmare a aprobării dosarelor de finanţare în şedinţa Comitetului de Avizare din data de 19 septembrie 2019, Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat o nouă listă cu persoanele juridice acceptate în Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Programul Rabla). În această etapă au fost acceptate 49 de dosare pentru 69 autovehicule”, se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei.

Lista persoanelor juridice care au fost acceptate în cadrul programului este publicată pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă.

Prin Programul Rabla Clasic, aflat deja la a 15-a ediție, au fost casate peste 550.000 de autovehicule vechi, poluante și au fost achiziționate peste 300.000 de mașini noi, care poluează mai puțin. Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid. Dacă întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.

Programul Rabla Plus este principalul catalizator al creșterii consumului de mașini ecologice, în România. În anul 2016, programul a demarat cu 150 de unități vândute, iar în 2017 a fost reconfigurat, prin acordarea celui mare eco-voucher din Europa pentru astfel de mașini – 10.000 de euro. Urmare a acestui fapt, în anul 2018, prin programul Rabla Plus, s-au acordat peste 1.400 de eco-vouchere.