După cu bine ştim, data de 24 ianuarie este declarată zi liberă din anul 2016, pentru sărbătorirea Unirii Principatelor Române. Veştile sunt bune pentru milioane de români care vor avea începând de mâine un weekend prelungit, iar salariații vor avea parte de o zi liberă în plus.

Ce sărbătorim pe 24 ianuarie

În 24 ianuarie se sărbătorește unirea Moldovei cu Țara Românească, eveniment ce a avut loc în anul 1859 și care este cunoscut și sub denumirea de “Mica Unire”. Astfel, în această zi, salariații din România primesc liber de la angajator, iar cei care lucrează au dreptul la compensații.

Ce primesc toţi angajaţii care muncesc mâine, 24 ianuarie

Conform Codului muncii, angajații care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Anul acesta salariații au parte de 15 zile libere legale, dintre care 11 pică în timpul săptămânii.

Nu uitaţi! Angajatorii, obligaţi să respecte legea

Important! Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.