În acest context, vânzătorul va trebui să transmită cumpărătorului un certificat obținut de la Registrul Auto Român (RAR), în cazul înstrăinării unei mașini mici. În certificat vor fi trecute o serie de informații despre mașină, preluate din registrul amintit, inclusiv numărul de kilometri sau implicarea ei în accidente grave.

Toate valorile indicate de odometrele mașinilor se vor regăsi într-un registru electronic

Astfel, toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România, cât și alte informații care le vizează, se vor regăsi într-un registru electronic. Potrivit proiectului aprobat în Parlament, registrul trebuie înființat și gestionat de RAR.

Datele vor fi preluate de autorități de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice periodice și de la service-uri, atunci când mașinile ajung pentru verificări, reparații sau întreținere.

RAR va elibera contra cost un nou certificat

De asemenea, RAR va elibera la cerere și contra cost un certificat denumit RAR Auto-Pass. Acesta îi vizează pe deținătorii de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune, respectiv autoturisme.

Documentul va conține informațiile existente în registru în legătură cu istoricul citirii odometrului, implicarea mașinii într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă.

Trebuie menționat că documentul va fi valabil 60 de zile de la data eliberării.

Documentul trebuie transmis cumpărătorului

La înstrăinarea unei mașini înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România, persoana care o vinde va trebui să transmită cumpărătorului, pentru mașina ce urmează să fie vândută, un certificat RAR Auto-Pass valabil.

În momentul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la o mașină, vânzătorul va putea transmite cumpărătorului un document prin care se va menționa această situație. Acest document se va obține gratuit.

În varianta sa inițială, proiectul analiza și situațiile în care odometrul a fost manipulat cu scopul de a influența înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul. Totuși, comisiile de specialitate de la Camera Deputaților au eliminat aceste prevederi.

„Manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul” ar fi reprezentat o infracțiune ce putea fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.