Legislația națională cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) au fost modificate în ultima vreme. Cele mai importante noutăți apărute în legătură cu asigurarea auto obligatorie fiind posibilitatea de a completa constatarea amiabilă de accident și în format electronic, nu numai în formă tipărită, și eliminarea posibilității de a încheia o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României.

Constatarea amiabilă poate fi completată electronic

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor RCA poate fi completat și în format digital, nu doar pe hârtie, ca până de curând. Pentru a completa electronic o constatare amiabilă, șoferii pot folosi o aplicație gratuită dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, care se numește Amiabila.

Nu se emit polițe RCA valabile doar în România

Așadar, a dispărut posibilitatea ca, în anumite cazuri, să se mai emită polița RCA cu valabilitate doar pe teritoriul României. Acest lucru permitea acum ceva vreme unor posesori de mașină să aibă costuri mai mici pentru asigurarea autovehiculului. Așadar, acum se mai pot emite doar polițe RCA valabile pe teritoriul mai multor state, nu numai în România.

Tarifele de referință RCA pentru prima parte a anului au crescut

Lista tarifelor de referință folosite până în primăvara acestui an, în funcție de care asigurătorii ce încheie polițe RCA stabilesc sumele ce trebuie plătite de către deținătorii de mașini pentru asigurările obligatorii. Respectiv, acestea sunt mai mari decât cele publicate anterior.

Tarifele de referință s-au majorat atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați, firmele de asigurări făcându-și propriile tarife, în funcție de aceste valori de referință.

Care este formula de calcul al desbăgubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere

Punctajul traumatologic în cazul vătămării integrității corporale sau a sănătății persoanelor implicate într-un accident rutier, care se folosește pentru stabilirea despăgubirii pe cale amiabilă, are acum un mod de calcul exact.

Calculul se face ținând cont de trei parametri distincți:
– leziunea traumatică inițială;
– complicațiile post-traumatice – acele complicații imediate și/ sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică;
– consecințele post-traumatice permanente – acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.