Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul privind structura anului școlar 2023-2024.

Propunerea arată că prima vacanță ar urma să aibă loc în perioada 28 octombrie – 5 noiembrie. De asemenea, vacanța de iarnă ar urma să aibă loc în perioada 23 decembrie – 7 ianuarie.

Propunerea dă detalii și despre vacanța de primăvară. Astfel, aceasta ar urma să aibă loc între 13 și 21 aprilie. De asemenea, pe data de 7 iunie va fi ultima zi de cursuri pentru elevii din clasa a XII-a. În ceea ce îi privește pe elevii din clasa a VIII-a, ultima zi de curs va fi 14 iunie.

Edupedu.ro mai scrie că pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la litera a) şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024.

De asemenea, pentru clasele din învăţământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

Actuala formă arată că vor exista 36 de săptămâni de cursuri, în perioada 11 septembrie 2023 și 21 iunie 2024.

Data la care ar putea avea loc programele naționale

Ministerul Educației mai arată în proiectul depus în dezbatere publică și detalii despre programele naționale ”Școala Altfel” și ”Săptămâna Verde”. Ele se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023 – 12 aprilie 2024, dar va sta la latitudinea unităților de învățământ alegerea unei date exacte.

De asemenea, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024 va exista și o vacanță de o săptămână, doar că data exactă va fi decisă de inspectoratele școlare județene.

Nu în ultimul rând, Ministerul Educației mai arată că propunerile și sugestiile cu privire la proiectul de act normativ pot fi trimise până la data de 10 februarie 2023.

România, în topul țărilor cu cele mai puține zile de școală în 2022-2023

Sursa anterior citată scrie că cel mai recent raport Eurydice referitor la organizarea anului școlar arată că România ocupă locul 3, după Malta și Letonia, în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță, la nivelul școlii primare.

Despre acest subiect, edupedu.ro a scris încă din martie 2022, atunci când a fost decisă structura noului an împărțit în cinci module.

România figurează în documentul citat cu 127 de zile de vacanță, fiind depășită doar de Malta (135) și Letonia (129).