Actorul Florin Călinescu a fost invitat în emisiunea ”Subiectiv” de la Antena 3, acolo unde a vorbit despre greva din Educație. Acesta este de părere că profesorii au fost stârniți să iasă în stradă, subliniind că sindicatele au fost ”mână în mână” cu politicul de peste trei decenii.

„E o grevă stârnită. 100%. Sindicatele, de 33 de ani, întotdeauna au fost mână în mână cu politicul. Punct. Conducerile, cel puţin. Cine potoleşte greva are interes. PSD-ul, Ciolacu. Sunt convins de chestia asta. Nu vezi cum se aruncă România în hăul datoriilor? Vă dăm anul ăsta 1.000 şi până în 2027, câte o mie, nu ştii cine o să fie, cine o să vă dea”, a spus Florin Călinescu la TV.

Sindicatele negociază atât cu PNL, cât și cu PSD

Actorul mai spune că sindicatele sunt deștepte, având în vedere că negociază atât cu liberalii cât și cu social-democrații, dar adaugă că acestea au făcut o socoteală greșită.

„Sindicatele sunt foarte deştepte. Negociază separat. Şi cu PNL-ul, şi cu PSD-ul. Şi atunci, de ce spun că au făcut o socoteală greşită. Pentru că Ciolacu vrea anticipate, se întâlneşte cu mai multe partide, în afara PNL-ului, de asta se poartă frumos cu maghiarii, pentru că el ar vrea anticipate acum. PSD-ul în mod clar, tot pentru mine, nu cred că are ceva cu 3 în faţă, doar poate cu ungurii, cu alte partide din opoziţie, s-ar putea să zică cum a fost PD guvern minoritar”, mai spune actorul.

Dezastrul din învățământ nu este reprezentat de greva profesorilor

Florin Călinescu a mai precizat în emisiunea televizată că, dacă ar fi fost în locul lui Marcel Ciolacu, atunci ar fi ales ca PSD să guverneze înainte de PNL.

„Dar eu dacă aş fi fost Ciolacu aş fi zis: haideţi să guvernăm noi acum primii doi ani şi să îi lăsăm pe liberali înainte de alegeri, să arătăm că nu sunt în stare să facă, să dreagă. Dacă se fac anticipate în toamnă, normal că se pupă bine cu ungurii şi ce o mai fi. Şi altfel, pe baza scorului din toamnă, să zicem că sunt anticipate parlamentare, o să zică noi avem 30, dar şi voi aveţi 20, deci nu mai împărţim 50-50. Noi luăm 75% şi voi 25%”, mai spune acesta.

Nu în ultimul rând, actorul spune că greva actuală nu este, de fapt, un dezastru pentru învățământ, explicând și de ce a ales să facă o astfel de declarație.

„Nu ăsta (n.r. greva profesorilor) este dezastrul din Învăţământ. Dezastrul de 33 de ani nu este ăsta că se amâna şcoala 2-3 săptămâni sau că se fac vacanţe. Crezi că anul ăsta şi-ar fi luat elevii 100% Bacalaureatul cu 10? Hai să fim serioşi. Nu mai este asta presiunea, copilul care trebuie să termine o şcoală. Aceiaşi părinţi care au probleme cu serviciile lor, cu pensiile lor, cu ale părinţilor, cu viaţa, cu coşul zilnic. Despre asta este vorba. De ce spun că în mintea mea este o legătură cu politicul? Pentru că aceşti dascăli au avut salariile astea până acum 3 săptămâni. Pâinea, benzina, gazul, lumina, s-au scumpit de mai bine de trei săptămâni. Evident că e o categorie care în România este pe ultimul loc la nivel de studii. Gândeşte-te că în Austria să fii dascăl este ceva suprem, 3.000, 4.000, 5.000 de euro poţi să ajungi acolo”, continuă actorul.

Guvernul face promisiuni într-un orizont mai mare de timp

Actorul a mai spus că este prima dată în ultimele trei decenii când Guvernul nu mai spune că vor exista majorări din următoarea zi, ci într-un orizont mult mai larg de timp.

„Dar eu spun că problema este de 33 de ani aproape în toate categoriile. Şi acum, în funcţie de relaţiile şefilor de sindicate cu partidele o să iasă fiecare pe tocător să îşi spună problemele. De data asa, partidele nu mai pot să ofere, iată gradul de îndatorare şi de dezastru de al ţării, iată gradul de minciună cu PIB-ul. Este pentru prima dată în 33 de ani când Guvernul nu mai spune: de mâine. Guvernul face nişte promisiuni aruncându-le peste 3-4-5 ani”, a declarat Florin Călinescu.