Deficitul consemnat de bugetul consolidat de stat la finele lunii iulie este aproape de trei ori mai mare, în comparație cu perioada similară a anului trecut.

Iar diferența de 50 de miliarde de lei dintre încasările și cheltuielile statului român, după primele 7 luni ale anului, indică o situație bugetară dezastruoasă și starea de recesiune profundă în care se află economia României, trage semnalul de alarmă cunoscutul economist și profesor de economie Cristian Socol.

”Dezastru la buget. 50 miliarde de lei deficit bugetar la 7 luni, aproape triplu față de aceeași perioadă din 2019. Record în istoria României. Este recesiune profundă.”, a scris miercuri, pe Facebook, Cristian Socol.

”Pe ce s-au aruncat peste 10 miliarde euro?”

La rândul său, economistul Adrian Câciu a lansat un șir de acuze extrem de grave la adresa lui Florin Cîțu, ministrul de Finanțe.

”E dezastru la buget! Deficitul public a crescut cu 277% față de luna iulie 2019, depășind cu mult mediile anuale din ultimii 10 ani.

Deficitul public ajunge la 4,7% față de 1,7% cât era în iulie 2019. 50 miliarde lei. DOUĂ AUTOSTRĂZI! Bani pentru reabilitarea tuturor școlilor. Bani pentru dragarea întregii Dunări și refacerea porturilor.

Bani pentru 100 de spitale. Bani pentru multe din cele care ne lipsesc. Pe ce s-au aruncat peste 10 miliarde euro?

Jumătate din deficit provine din neîncasarea taxelor (găurile precedente de 17 mld. lei plus arierate). Cealaltă jumătate provine din măsuri fără efect economic pentru care se mai face un împrumut de 4 miliarde euro.

Dacă aveau efect economic nu mai era necesar încă un împrumut.”, explică Adrian Câciu.

”Va fi treaba Curții de Conturi și a procurorilor”

”Ce să vorbești cu ministrul finanțelor? Ce să îți explice? Cum face praf deficitele? Cu ministrul actual al finantelor se va sta de vorbă doar la semnarea protocolului de predare primire când părăsește funcția. Restul va fi treaba Curții de Conturi și a procurorilor, după caz.

Am uitat să vă spun : deficitul creat din pix îl plătiți dumneavoastră, toți cetățenii României. (…) Este șocant. Ăsta este rezultatul când pui contabili în astfel de funcții.

La fel de șocant este cum tac toți cei care urlau că un deficit de 2,8% duce țara la dezastru. E normal să tacă. Parte din deficitul actual îl fac ei că na, li se plătesc salarii sinecuri sau business-uri. Rușinică propagandiști ieftini ce sunteți!”, acuză cunoscutul economist.

FOTO: INQUAM