Ministrul de Finanțe a declarat marți seara că discuţiile cu agențiile de rating se vor face pe toate scenariile, inclusiv pe acela în care Guvernul Orban va pica.

„Aici cu ratingurile, da, urmează, şi în septembrie mai avem evaluări. Noi am reuşit, ştiţi foarte bine, acum două luni de zile să menţinem ratingul României, chiar înainte de a avea o decizie clară asupra pensiilor şi am convins că nu vom lua o decizie care să destabilizeze.

Dar discutăm cu ei. Am discutat şi în această săptămână, cu două dintre agenţiile de rating. Vom discuta săptămâna viitoare cu a treia. Discutăm întotdeauna, suntem foarte transparenţi, le spunem exact care sunt scenariile pe care lucrăm şi le prezint şi scenariile dacă guvernul pică. Toate scenariile sunt prezentate pentru că nu vreau să existe surprize. Acolo avem nevoie de încredere pentru că acest deficit îl finanţăm bineînţeles din împrumuturi din piaţă.

La pensii, doar la pensii, pentru că oamenii trebuie să ştie, anul acesta deficitul este de aproape 12 miliarde de lei. Dacă pierzi încrederea investitorilor străini nu prea mai ai de unde să iei şi ajungem la scenariul din 2009 şi 2010 când a venit FMI şi a împrumutat România, dar vin cu nişte condiţii îngrozitoare pentru foarte mulţi dintre românii. (…)

Ceea ce a reuşit acest Guvern, să finanţeze un deficit estimat acum la 8,6% din PIB fără nicio intervenţie de la o instituţie internaţională, să facem noi politica noastră, independent de a ne spune ceea ce să facem, este o premieră pentru România în ultimii 30 de ani de zile şi pentru foarte multe ţări din lumea asta”, a explicat Florin Cîțu.

Invitație pentru Marcel Ciolacu

Florin Cîțu l-a invitat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, la Minister pentru a-i explica și prezenta situația exactă.

”Îi propun domnului Ciolacu sa vina cu cele trei garnituri de specialişti la Ministerul Finanţelor Publice sa-i explic si sa-i arat exact situaţia din Romania, dam noi cafeaua. Dacă înteleg ce spun, vor retrage motiunea. E o invitatie oficială.

Am facut un efort pentru a creste pensiile si alocatiile. Domnul Ciolacu sa-mi gaseasca o alta tara care a facut asta anul acesta”, a spus Florin Cîţu la Realitatea Plus.

Despre moțiunea de cenzură

Fiind invitat la Realitatea Plus, ministrul de Finanțe a vorbit despre faptul că PSD s-a decis să arunce țara în aer în timp ce criza sanitară nu s-a terminat și criza economică s-ar putea să continue.

”Criza din sanatate nu s-a rezolvat, criza economică s-ar putea sa mai continue. In acest moment s-au gasit sa arunce tara in aer. Investitorii straini se intreaba ce se intampla cu guvernul.

In toata Europa suntem singurii care au aceasta problema. Doar in Romania acest grup infractional controloaza Parlamentul si face orice pentru a distruge Romania.”, spune șeful Finanțelor Publice.

Sursă foto: INQUAM/George Călin