Odată cu începerea noului an școlar, părinții care-și duc copiii la școală cu mașina trebuie să aibă grijă unde-și opresc mașina. În cazul în care încurcă circulația riscă amenzi consistente. Așa că, dacă doriți să ajungeți cât mai aproape de unitatea de învățământ, dar din această cauză se creează haos în trafic în acea zonă este bine să vă gândiți de două ori.

Poliţiştii avertizează că aceştia riscă să fie amendaţi conform legii.

Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

„Reamintim conducătorilor auto şi atragem atenţia asupra faptului că, printre alte situaţii, OPRIREA este interzisă, conform Art.142 din H.G. nr.1391/2006 cu modificările şi completările ulterioare, în zona de acţiune a indicatorului Oprirea interzisă, în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m, pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea, în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei, precum şi în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse.

Importanţa respectării legislaţiei rutiere are drept scop protecţia participanţilor la trafic, normele de interzicere a opririi/staţionării autovehiculelor fiind stabilite tocmai în sprijinul conducătorilor auto, dar şi a pietonilor, pentru a nu se crea aglomerări, blocaje sau alte evenimente nedorite care ar pune în pericol viaţa”, au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale Târgovişte.

Potrivit legii, oprirea neregulamentară a autoturismului se sancţionează cu 2-3 puncte de amendă şi 2 puncte de penalizare. Astfel, părinţii care opresc în fața școlilor sau grădinițelor și încurcă circulația riscă să primească o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei.

Se modifică Codul Rutier

Amintim că, polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor care le-au împrumutat vehiculul și vor putea da amenzi în cazul refuzului acestora.

Practic, în cazul în care cineva împrumută mașina personală, proprietarii ei vor fi nevoiți să transmită informații despre identitatea șoferului care o are pe mână, nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum e în prezent, ci și a poliției locale, lucru nemaiîntâlnit până acum la nivel național.

Un proiect de lege în acest sens a ajuns deja pe masa senatorilor și a fost adoptat luni seara. Astfel, dacă va fi votat, el va fi aplicat în toată România. Mai mult, polițiștii locali vor putea aplica și amenzi de până la 2.900 de lei celor care nu răspund unor astfel de solicitări. Măsura propusă dorește o identificare mai facilă și amendarea celor ce obișnuiesc să staționeze sau să parcheze mașina neregulamentar.