Interdicția cerealelor ucrainene în România nu va expira

Ministrul Agriculturii a anunțat în cadrul emisiunii România Politică de la Prima News că interdicția privind importul cerealelor din Ucraina în România va rămâne în vigoare.

Florin Barbu a subliniat că România a fost primul stat care a ajuns la o înțelegere cu Ucraina. Astfel, a fost creat un mecanism pentru licențierea produselor ce pot fi comercializate pe teritoriul României.

De asemenea, el a menționat că intermediarii au fost eliminați din Ordonanța privind importul de cereale pe teritoriul țării noastre.

”România a fost primul stat care a ajuns la o înţelegere cu Ucraina, am creat practic un mecanism privind licenţierea produselor care pot fi comercializate pe teritoriul României. Intermediarii au fost eliminaţi din această Ordonanţă privind importul de cereale pe teritoriul României”, a subliniat Florin Barbu.

florin barbu
Florin Barbu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

Discuțiile despre culoarele de solidaritate continuă

El a precizat că discuțiile despre culoarele de solidaritate continuă. Ministrul a declarat că a vizitat de multe ori Portul Constanța și a asigurat fermierii români că, în acest an, au la dispoziție dane separate pentru exportul de cereale.

”Am fost de multe ori în Portul Constanţa şi pot să îi asigur pe fermierii români că anul acesta au dane separate pentru exportul de cereale”, a precizat ministrul.

cereale Ucraina
Cereale Ucraina/SURSA FOTO: Dreamstime

Ucraina a exportat un volum record de cereale

În aprilie 2024, Ucraina a înregistrat cel mai mare volum lunar de exporturi de cereale și oleaginoase de la începutul războiului. Totalul a fost de 6,6 milioane de tone, potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului Britanic al Apărării.

Acest fapt evidențiază abilitatea Ucrainei de a exporta independent prin coridorul său maritim din Marea Neagră.

„Debitul în porturile din Marea Neagră a atins aproape sigur un volum lunar de export mai mare decât în orice alt moment al conflictului, inclusiv cel realizat în cadrul Inițiativei pentru cereale de pe Marea Neagră (BSGI). Aproximativ 5,2 milioane de tone din totalul exporturilor de cereale și semințe oleaginoase din aprilie 2024 au plecat prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, comparativ cu un vârf de 4,2 milioane de tone în cadrul BSGI în octombrie 2022”, se arată într-o postare pe Twitter.

De la inaugurarea sa în august 2023, coridorul maritim ucrainean a facilitat aproximativ 1.600 de treceri de nave. De asemenea, a facilitat exportul a 45 de milioane de tone de mărfuri.

Majoritatea acestor exporturi au fost produse agricole, însumând peste 30 de milioane de tone în ultimele nouă luni.

Ceilalți exporturi constau în principal în minereuri de fier și produse siderurgice. Ele nu au putut fi transportate pe mare în timpul Blocadei Strâmtoarea Mării Negre.

În ansamblu, această evoluție va contribui la redresarea economică a Ucrainei în cursul anului 2024.

Exporturile agricole sunt în mare măsură dependente de porturile din Marea Neagră. Acestea gestionează aproximativ 78% din volum. Totuși, alte rute rămân încă în uz.