AUR are succesul garantat la alegerile europene din 2024

AUR, succes garantat la alegerile europene din 2024. Aceasta este opinia avizată a politologului Cristian Pîrvulescu. Acesta trage în același timp un semnal de alarmă asupra ascensiunii extremei drepte în Europa. Pîrvulescu consideră că evoluția AUR este foarte previzibilă în condițiile unei prezențe la vot extrem de mici, de 30%. Acesta a folosit cuvinte extrem de dure la adresa Alianței:

„Suntem într-un moment de răscruce și, da, în România, anul viitor, la o prezență de 30% la alegerile europene, care este absolut previzibilă, succesul AUR este garantat.

Iar eu nu voi mai participa la dezbateri de genul acesta, dacă reprezentanții AUR vor fi aleși în Parlamentul European, pentru că alături de fasciști nu pot niciodată să mă prezint în dezbatere” , a afirmat Pîrvulescu, la o dezbatere organizată de Biroul Parlamentului European.

Profesorul Pîrvulescu a profitat de ocazie și pentru a trage un important semnal de alarmă cu privire la situația europeană. Potrivit lui, guvernele naționale din statele membre sunt tot mai influențate de partidele de extremă dreapta. În aceste condiții, o viitoare Comisie Europeană se preconizează a fi extrem de diferită în viitor.

„Problema este că, dacă majoritatea din Parlamentul European se schimbă, dacă guvernele naționale devin din ce în ce mai mult influențate de partidele de extremă dreapta – și avem exemple deja, ceea ce se întâmplă în Austria, fără să fie la guvernare, ne arată care este influența unui partid de extrema dreapta în viața politică națională și europeană, avem Suedia, avem Finlanda.

În Germania avem un risc, dar în momentul de față nu influențează direct.

Deci toate lucrurile astea pot duce ca, anul viitor, la sfârșit, să avem o Comisie care nu va semăna deloc cu actuala Comisie”.

Semnalul de alarmă vine în contextul în care cei care vor impune comisarii sunt reprezentanții statelor naționale.

Pîrvulescu atenționează în privința degradării climatului democratic din Europa

Politologul a făcut, în această ordine de idei, o referire la un raport prezentat la Comisia LIBE a Parlamentului European, elaborat de Grupul pentru Drepturi Fundamentale și Stat de Drept din cadrul Consiliului Economic și Social European.

Profesorul consideră că „organizațiile neguvernamentale (ONG) sunt peste tot puse în defensivă. În unele state sunt pur și simplu eliminate din viața publică”. Mai mult, potrivit lui, „starea presei este deplorabilă” iar „atacurile împotriva libertății presei sunt constante”.

Tabloul negru este completat de faptul că „extrema dreaptă jubilează peste tot. Ba mai mult, este din ce în ce mai mult legitimată”.

Politologul concluzionează spunând că situația Parlamentului European este vizibilă și la nivelul fiecăruie stat membru.

„Ceea ce se întâmplă în Parlamentul European se întâmplă și la nivelul statelor membre – partidele de dreapta se deschid față de extrema dreaptă, crezând că vor prelua mesajul și votanții, dar în realitate e invers.

Iar Franța ne demonstrează cel mai bine: fostul Front Național, devenit Reuniunea Națională, preia electoratul de dreapta, laminând pur și simplu dreapta”, a precizat Cristian Pîrvulescu.