Este alertă maximă în școli! Numărul cazurilor de elevi infectați cu Covid-19 crește de la o oră la alta.

Medicii și autoritățile susțin că infectările nu se produc în unitățile de învățământ și cer efectuarea de anchete epidemiologice.

Este alertă maximă în școli! Infectarea s-ar fi produs în vacanță

Crește numărul elevilor care au fost confirmați ca având coronavirus. Este vorba despre copii de la școli din București, Gorj și Constanța.

Medicii spun că, având în vedere perioada de incubație a bolii, infectarea s-a produs în vacanță, nu în cele trei zile de școală.

În București sunt infectați șase elevi și un cadru didactic de la școli din sectoarele 2, 4 și 6.

Se înmulțesc infectările și în școlile din țară. Sunt 58 de cazuri în teritoriu: 19 elevi și 39 de angajați sunt confirmați cu noul coronavirus.

Cinci dintre elevi învață la cinci unități din județul Gorj.

Formele de boală nu sunt severe

Totodată, în județul Constanța sunt opt elevi care au luat virusul. De asemenea, șase angajați din unitățile de învățământ au ieșit pozitiv la testele Covid.

DSP Constanța a transmis că toate aceste persoane s-au testat în afara unităților de învățământ.

Medicul Valeria Herdea a explicat că această situație nu are legătură cu deschiderea școlilor, ci cu perioada de vacanță și că este esențial să se vadă cu cine au intrat în contact elevii respectivi.

Formele de boală nu sunt severe, dar trebuie respectate regulile – distanțarea, masca, igiena. De asemenea, părinții să urmărească dacă copiii au temperatură, cum respiră, care este starea generala, dacă tușesc sau dacă îi dor mușchii, a spus medicul.

Potrivit Valeriei Herdea, în astfel de situații, părinții trebuie să țină copiii la domiciliu, să nu îi ducă la școală sau la grădiniță, să contacteze medicul și să nu le dea celor mici antibiotice în lipsa unui consult. Medicul va stabili dacă este o infecție e tip Covid, gripă, viroză sau alte infecții.

”Trebuie să fim onești”

“Nu sunt motive de panică, dar trebuie să fim onești dacă avem astfel de probleme. Copiii s-au îmbolnăvit în vacanță. E discutabil să facem testarea aleatorie, de aceea e necesară onestitatea dacă un copil are semne de boală.

Totodată, administrația locală trebuie să aibă grijă de școli – curățenie, igienă, măști”, a spus Valeria Herdea, potrivit digi24.ro.

Noul ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar, cursurile se suspendă pentru o perioadă de 14 zile.

Măsurile recomandate de autorități

În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea trebuie să anunțe conducerea școlii.

Aceasta va informa DSP/DSPMB și care în urma anchetei epidemiologice va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ.