Este tensiune maximă în Romăânia. Un elev de la o școală din sectorul 6 al Capitalei a fost confirmat, joi, cu COVID-19. Acesta este primul caz de coronavirus de la reluarea cursurilor în mod fizic.

Potrivit surselor Antena 3, este vorba despre un elev din ciclul primar de la Școala „Sf. Andrei” din Capitală. El a fost confirmat cu noul virus la doar patru zile după reluarea cursurilor în mod fizic. Bunica ar fi primit rezultatul pozitiv al testului. Ulterior a fost confirmat și elevul de la școala din București.

Conform primelor date, elevul se simte bine. Potrivit protocolului, clasa a fost suspendată și va fi dezinfectată. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vor face o anchetă epidemiologică. Ei vor putea stabili care sunt persoanele cu care elevul a intrat în contact.

Ce se întămplă după descoperirea COVID în școli

Potrivit regulamentului în vigoare, cursurile vor fi suspendate doar pentru clasa respectivă pentru o perioadă de 14 zile.

Colegii elevului (elevii din clasă, elevii din alte clase cu care elevul confirmat a venit în contact direct) care au consimtământ semnat, inclusiv cei asimptomatici, se vor testa. Ei vor utiliza teste antigenice rapide, prin deplasarea ordonată, eșalonată. Vor fi supravegheați de un reprezentant al unității de învățământ, către spațiul alocat testării.

De asemenea, vor fi testați și profesorii de la clasă. Este vorba de profesorul sau profesorii care au predat la clasă în ziua confirmării cazului. Vor fi testați cei care au predat cu 2 zile anterior confirmării acestuia.

Excepție de la testare vor face persoanele vaccinate complet. Tot la excepție sunt încadrate și persoanele care au trecut prin boală și nu au trecut > 90 de zile de la vindecare.

Testarea se efectuează de către asistentul medical, la recomandarea medicului unității de învățământ/al reprezentantului DSP județean, sau de către medicul unității de învățământ, după caz.