Compaq va informatiza unitatile sanitare din trei judete. Consortiul format din firmele Compaq Computer Romania SRL si Siemens Business Services Gmbh&Co va furniza Ministerului Sanatatii sisteme informatice destinate dezvoltarii infrastructurii medicale din judetele Arges, Mures si Sibiu. Ministerul Sanatatii va beneficia din partea Bancii Mondiale de un credit extern, garantat de stat, i valoare de 22 milioane dolari, pentru extinderea proiectului-pilot din judetul Neamt. Guvernul a autorizat saptamina trecuta, printr-o hotarire, Ministerul Sanatatii sa achiztioneze tehnica de calcul pentru acest proiect de la consortiul format din Compaq Rominia SRL si Siemens Business Services Gmbh&Co.

DACIA va avea investitii de 120 de milioane de euro. Valoarea totala a investitiilor care vor fi realizate i 2001 la Automobile Dacia Pitesti se va ridica la 120 de milioane de euro, finantare care va fi alocata pentru retehnologizarea si modernizarea sectiilor de presaj, vopsitorie, mecanica, precum si pentru infrastructurile comerciale, respectiv centrele de piese de schimb si sucursale, a declarat Manuel Gomez, presedintele consiliului de administratie al societatii. Programul de investitii include si instruirea personalului si a furnizorilor de echipamente si piese de schimb, cu sprijinul expertilor francezi de la Renault.

BERD a achizitionat 23,5% din capitalul TBI Holding.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a achizitionat 23,5% din actiunile TBI Holding (TBIH), actionarul majoritar al Omniasig. BERD a platit i numerar 9,5 milioane de dolari, suma la care se adauga si transferul catre TBI Holding a 30% din capitalul Bulstrad, o companie bulgara de asigurari si pensii. Presedintele BERD, Salvatore Candido, a declarat, citat de Mediafax, ca BERD sprijina dezvoltarea pietelor financiare i tarile din centrul si estul Europei, banca implicindu-se i numeroase tari din aceasta regiune. El a subliniat prezenta Omniasig pe piata asigurarilor din Rominia, societatea operind pe itregul segment de piata.

MIND deschide filiala i Iasi. Compania israeliana MIND CTI, care furnizeaza solutii de facturare si de administrare a relatiilor cu clientii, a anuntat deschiderea unei reprezentante, MIND Software SRL, la Iasi. Noua filiala a fost creata pentru a imbunatati echipa de cercetare si dezvoltare a MIND si pentru a sprijini cresterea bazei de clienti europeni a companiei. Echipa de dezvoltare a software-ului se va axa pe module „add-on” pentru principalele linii de produse MIND. Echipa de asistenta isi va concentra activitatea asupra instalarii si sprijinirii solutiilor de facturare ale MIND, mai ales i Europa de Est. Firma israeliana MIND furnizeaza solutii de facturare, administrare a relatiilor cu clientii, contabilitate si management pentru servicii IP, incluzind voce, date, continut si mesagerie unificata.

Cecuri de calatorie i valuta oferite de Banc Post. Banc Post comercializeaza cecuri de calatorie American Express i dolari americani, marci germane si euro, i cupiuri de 50, 100 si 500 USD, 50, 100, 200 si 500 DEM sau 50 si 100 EUR. Totodata, Banc Post ofera si cecuri de calatorie Thomas Cook i dolari (100 si 500 USD), marci germane (50, 100 sau 500 DEM) si franci francezi (200, 500 sau 1000 FF). Comisionul practicat la cumparare este de 1 % aplicat la valoarea totala a cecurilor de calatorie achizitionate, iar la rascumparare este de 1 % din valoarea filei de cec rascumparata.

Noi discutii cu FMI. Guvernul ar putea icepe discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale la sfirsitul lunii ianuarie, a anuntat ministrul Informatiilor publice, Vasile Dincu. El a precizat ca echipa romina de negociatori va fi condusa de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Actualul acord cu FMI expira la sfirsitul lunii februarie. in programul de guvernare, cabinetul Nastase a anuntat ca intentioneaza sa continue relatiile cu organismele financiare internationale.

Scade valoarea taxelor vamale pentru Europa. Rominia a redus cu 80%, icepind cu data de 1 ianuarie, taxele vamale la importurile de produse din tarile membre ale Uniunii Europene (UE), Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS), Acordului pentru Comert Liber din Europa Centrala (CEFTA), cu exceptia produselor agricole, a declarat agentiei MEDIAFAX, subsecretarul de stat i Ministerul Industriei si Comertului, Mihai Berinde. El a precizat ca taxele vamale care se vor mai aplica reprezinta 20% din taxa vamala de baza, noile taxe fiind publicate i Ghidul pentru utilizarea tarifului vamal de import al Rominiei. Reducerile de taxe vamale se aplica si pentru importurile din Turcia si Moldova, state cu care Rominia are semnate, de asemenea, acorduri de liber schimb.

Lantul hotelier Howard Johnson se extinda i Rominia. Lantul hotelier Howard Johnson intentioneaza sa isi extinda activitatea i Rominia si preconizeaza ca, i termen de cinci ani, sa includa hoteluri care vor isuma o capacitate de cazare de 800 de locuri, din care 300 i hotelul Dorobanti, din Bucuresti. „incercam sa ne extindem i tara, iar la ora actuala negociem cu o serie de hoteluri situate i resedinte de judet, pe litoral, precum si i zonele montane”, a declarat agentiei MEDIAFAX Corina Matea, director pentru Francise Development al Howard Johnson Romania. Deocamdata, doar hotelul Dorobanti din Bucuresti este afiliat lantului international Howard Johnson Hotels&Inns.