Ajutoare europene pentru sinistrati
Comisia Europeana va pune la dispozitia Guvernului Romaniei suma de 20 de miliarde de lei pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundatii si refacerea zonelor respective, a anuntat Fokion Fotiadis, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania. Fotiadis a precizat ca cea mai buna utilizare a acestor fonduri de contrapartida, obtinute prin vanzarea sprijinului acordat Romaniei in 1990, o reprezinta zonele afectate de inundatii. In acest sens, o delegatie din partea Comisiei Europene, impreuna cu ministrul Vlad Rosca, a analizat in zonele respective ce tipuri de proiecte se vor derula din cele 20 de miliarde lei. Prioritatea acordarii acestor bani va fi finantarea investitiilor in infrastructura locala si a ajutoarelor sociale.

Guvernul comaseaza agentiile statului
Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta privind comasarea a patru agentii guvernamentale. In cadrul Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala vor fi comasate Agentia Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere, Agentia Nationala pentru IMM-uri si Agentia Romana de Dezvoltare. Potrivit agentiei Mediafax, personalul celor patru institutii – 475 de angajati la care se adauga 10 posturi de demnitari, urmeaza a fi preluat de noua structura. Purtatorul de cuvant al Executivului, Gabriela Vranceanu-Firea, a precizat ca motivul comasarii celor patru agentii este „eliminarea paralelismelor in activitatile economice, simplificarea procedurilor administrative si punerea functionarilor in imposibilitatea de a masca birocratia si coruptia sub scuza existentei mai multor centre de decizie”.

Parlamentarii si-au majorat salariile
Senatorii si deputatii au votat, in unanimitate, doua amendamente propuse de Comisiile pentru buget – finante, care permit marirea salariilor demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor. Potrivit amendamentelor adoptate, salariul de referinta pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica se stabileste la 1.840.000 lei. Ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, a declarat ca guvernul nu este de acord nu cele doua amendamente. In acelasi timp, Remes a anuntat ca Ministerul Finantelor nu va apela la credite externe in vederea majorarii salariilor demnitarilor, asa cum s-a intamplat in cazul pensiilor. Dupa declansarea scandalului in presa mai multe partide au anuntat ca doresc rediscutarea salariilor in plenul Parlamentului.

Orban si Isarescu s-au intalnit la Bucuresti
Primul-ministru maghiar, Viktor Orban, s-a intalnit saptamana trecuta la Bucuresti cu omologul sau roman, Mugur Isarescu, cu presedintele Emil Constantinescu, cu presedintii celor doua camere parlamentare si cu liderii UDMR. Una dintre problemele discutate a fost cea a relatiilor comerciale. In 1999, s-a inregistrat o scadere a volumului total al schimburilor comerciale intre Romania si Ungaria, acest volum fiind de 685,67 de milioane de dolari, fata de 704,59 de milioane de dolari in 1998. In acelasi timp, se inregistreaza o semnificativa tendinta de reducere a deficitului balantei de schimb, in mod special prin scaderea importurilor romanesti. In vederea impulsionarii concrete a schimburilor comerciale, partea romana analizeaza posibilitatea ridicarii, la inceputul semestrului al II-lea al acestui an, a obstacolelor (clauza de salvgardare) la importul de produse agricole din Ungaria.

Liberalii pretind ca au stopat declinul economic
Ministrul justitiei, Valeriu Stoica, afirma ca declinul economic al Romaniei a fost oprit datorita reformei fiscale promovate de PNL. Potrivit lui Valeriu Stoica, in primele trei luni ale anului, s-a inregistrat o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,6–0,7 la suta, iar declinul economic al tarii a fost oprit. Prim-vicepresedintele PNL a adaugat ca, in primele doua luni ale acestui an, exportul a crescut cu 26,4 la suta fata de lunile ianuarie-februarie din 1999 si ca balanta comerciala a Romaniei a inregistrat un excedent.

Banc Post e lider pe piata cardurilor
Banc Post a inregistrat de la inceputul anului pana in prezent o crestere semnificativa a numarului de carduri emise si aflate in circulatie. La 31 martie 2000, numarul cardurilor Banc Post a depasit 220.000, cifra care plaseaza banca in pozitie de lider pe piata romaneasca a cardurilor. Banc Post emite carduri atat in sistem VISA (188.000), cat si EUROPAY (33.000). Banca are propria retea de ATM-uri (220) si POS-uri (250), fiind cea mai extinsa din tara. Intr-o analiza cu privire la volumul de activitati desfasurate in Romania, anul trecut, EUROPAY International a evidentiat Banc Post ca fiind unul dintre membrii sai cu activitate notabila.

ING Barings a deschis agentie la Pitesti
Dupa Timisoara, Cluj, Constanta si Ploiesti, ING Barings Romania continua sa isi extinda reteaua agentiilor bancare in cele mai importante orase din tara, prin deschiderea ING Barings Pitesti. Agentia este deja operationala si va derula in principal servicii de decontari cu numerar si servicii bancare electronice pentru clientii locali. ING Group este cea mai mare institutie de servicii financiare si a treia mare companie din Olanda, cu o valoare de piata de peste 118 miliarde de guldeni olandezi (aproximativ 56 de miliarde USD).