Rata inflatiei aferenta primelor 20 de zile ale lunii decembrie este de 1,2%, in scadere fata de intervalul similar al lunii precedente, iar pe ansamblul ultimei luni a anului acest indicator s-ar putea situa la 1,5-1,6%, informeaza Ministerul Dezvoltarii si Prognozei. „In ultima decada ar putea avea loc unele majorari de preturi pe piata taraneasca, astfel incat se poate aprecia o rata a inflatiei pe luna decembrie de 1,5-1,6%, ceea ce ar conduce pe intregul an la o rata de 18%, calculata – decembrie 2002 – decembrie 2001”, a afirmat ministrul de resort, Leonard Cazan. Rata inflatiei in luna noiembrie a fost de 2,6%, cu un procent peste nivelul lunii precedente, iar pe ansamblul primelor 11 luni s-a situat la 16,1%.

UniCredito Italiano si-a marit participatia la UniCredit Romania
UniCredito Italiano si-a majorat participatia la banca romana UniCredit Romania de la 82,5% la 99,84%, prin achizitia pachetelor minoritare de actiuni detinute de SIF Muntenia, SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana, informeaza un comunicat al bancii italiene. SIF Muntenia detinea cea mai mare participatie la capitalul UniCredit Romania, de 10%, in vreme ce SIF Transilvania si SIF Banat-Crisana detineau 4,99%, respectiv 2,35%. Achizitia a fost aprobata de Banca Nationala a Romaniei, dar nu necesita aprobarea bancii centrale din Italia, intrucat banca romaneasca facea deja parte din grupul financiar italian. UniCredito Italiano a achizitionat, in luna octombrie a anului trecut, un pachet de actiuni reprezentand 82,5% din capitalul bancii Demirbank Romania, de la un fond de investitii din Turcia. Denumirea bancii a fost schimbata in UniCredit Romania.
    
Dobanda pentru titlurile de stat va fi in 2003 de 17%
Ministerul Finantelor Publice va lansa, la inceputul lunii ianuarie 2003, o emisiune de certificate de trezorerie pentru populatie cu scadenta la sase luni si o dobanda anuala de 17%, cu 15 procente mai putin decat cea aferenta primei emisiuni de la inceputul anului trecut. Precedenta emisiune de certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni, de la inceputul lunii decembrie a anului trecut, a avut o dobanda de 18%. De asemenea, statul va scoate la vanzare titluri cu scadenta la trei luni. Dobanda oferita pentru aceste titluri va fi aceeasi de la ultima emisiune din decembrie 2002, de 17% pe an.

RomTelecom va publica tarifele de interconectare
Compania RomTelecom este obligata, conform unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), sa publice, pana la 1 februarie 2003, o oferta de referinta pentru interconectarea altor companii de telecomunicatii la reteaua operatorului national de telefonie fixa, informeaza un comunicat al ANRC. Oferta va fi publicata si pe pagina de Internet a RomTelecom si va cuprinde setul minim de servicii de interconectare stabilit prin decizia ANRC, insotit de conditiile si tarifele la care serviciile vor fi oferite beneficiarilor. Dupa momentul liberalizarii pietei de telecomunicatii, 1 ianuarie 2003, pentru a efectua apeluri catre abonatii RomTelecom sau pentru a le oferi acestora servicii de comunicatii electronice, orice furnizor de servicii de telefonie va trebui sa semneze cu operatorul national de telefonie fixa un acord de interconectare. Acesta va respecta conditiile din oferta de referinta impuse prin Decizia ANRC, comunicata de RomTelecom.
    
Oferte pentru privatizarea societatii Industria Sarmei
Compania LNM Holdings NV din Antilele Olandeze si firma elvetiana Conares Trading au depus oferte pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la societatea Industria Sarmei Campia Turzii, pana la data limita pentru depunerea expresiilor de interes, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Privatizare. Industria Sarmei Campia Turzii a fost scoasa la vanzare in cursul lunii martie a anului trecut si a intrat in regim de administrare speciala in luna aprilie. Termenul de depunere a ofertelor, stabilit initial pentru luna iulie, a fost prelungit de mai multe ori. Combinatul inregistra, la sfarsitul anului trecut, datorii in valoare de 377,8 miliarde lei. De asemenea, societatea are de rambursat catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare un credit in valoare de circa 9,2 milioane de dolari, fonduri utilizate pentru retehnologizare. Privatizarea combinatului este inclusa in programul PSAL I, convenit de autoritatile romane cu Banca Mondiala.

Statul vrea 240 milioane de dolari de pe piata interna
Ministerul Finantelor Publice (MFP) va scoate la vanzare, in luna ianuarie, certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de stat in valoare totala de 8.000 de miliarde de lei (238,8 milioane dolari), potrivit unui ordin al ministrului de resort. Cea mai mare parte a certificatelor de trezorerie, reprezentand 3.600 miliarde de lei, vor avea scadenta de 364 de zile. Prima dintre licitatiile pentru adjudecarea lor a avut loc pe data de 7 ianuarie, iar urmatoarele sunt programate pentru zilele de 14, respectiv 28 ianuarie. Statul va mai scoate la licitatie certificate de trezorerie cu scadenta la 182 de zile, in valoare de 1.100 miliarde de lei, si titluri cu termen la 91 de zile, insumand 600 de miliarde de lei.
    
Romania si Bulgaria vor dezvolta cooperarea transfrontaliera
Autoritatile romane si cele bulgare vor beneficia de un imprumut nerambursabil din fonduri Phare in valoare de 24.000 de euro pentru un proiect destinat dezvoltarii cooperarii transfrontaliere dintre judetele de granita Giurgiu si Ruse, se arata intr-un articol publicat pe site-ul novinite.com. Proiectul vizeaza infiintarea unei baze de date comune, precum si pregatirea de specialisti in cooperarea transfrontaliera. Acestia vor fi atit reprezentanti ai autoritatilor cat si ai organizatiilor neguvernamentale. Proiectul va fi aplicat in comun de catre Consiliul Judetean Giurgiu, Asociatia pentru Dezvoltare Regionala din Ruse si Asociatia Industriala din Ruse.