SIF Banat-Crisana investeste in turism. SIF Banat-Crisana a investit in acest an peste sapte miliarde de lei in modernizarea bazelor turistice ale societatilor Mesesul Zalau, Rusca Hunedoara si Continental Astoria Arad, la care detine actiuni, si intentioneaza sa-si extinda afacerile in acest sector prin dezvoltarea, incepand de anul viitor, a unei retele de hoteluri, a declarat Lucian Mitariu, directorul departamentulului Gestiune-Portofoliu din cadrul SIF Banat Crisana. „Dorim sa constituim o retea de hoteluri de capacitate medie. Avem deja in studiu amenajarea unui mic complex hotelier, cu 20-25 de locuri de cazare, pe un amplasament in zona garii centrale din Cluj Napoca”, a adaugat Mitariu. Societatea studiaza posibilitatea amenajarii unor complexe hoteliere in imobile aflate in patrimoniul societatilor cu capital majoritar SIF din Oradea si Baia Mare si intentioneaza sa achizitioneze cotele de capital detinute de APAPS la SC Apollo Deva si SC Rusca Hunedoara. Pentru anul 2002, SIF Banat-Crisana si-a propus sa investeasca in turism cel putin 15-20 miliarde lei, din care zece miliarde sunt alocate pentru investitia din Cluj. Suma ar putea fi majorata daca societatea va achizitiona Complexul Europa din Satu Mare, care detine un centru de afaceri si un hotel.

Elscint va investi 25 milioane de dolari. Compania israeliana Elscint va investi 25 milioane de dolari pentru renovarea Hotelului Bucuresti. La finalizarea lucrarilor de renovare, care vor dura 14 luni, hotelul va intra in categoria hotelurilor de patru stele. Noua infatisare a Hotelului Bucuresti va stimula prezenta oamenilor de afaceri, care vor beneficia de facilitati de inalt nivel. Localizarea deosebita si dotarile existente constituie baza de plecare pentru renovarea Hotelului Bucuresti. Hotelul dispune de facilitati si servicii, precum: piscina, sauna, curatatorie, inchiriere masini, parcare, florarie, restaurant clasic, galerie de arta si altele care, prin investitii de mari proportii, vor fi aduse la standardele occidentale. Prin aceasta investitie masiva, compania Elscint intentioneaza sa transforme Hotelul Bucuresti atat in cel mai mare centru de conferinte din capitala, cat si intr-un promotor al culturii si un important centru de agrement al orasului.

RuhrGas investeste 150 miliarde de lei. Concernul german RuhrGas va contribui cu o suma in valoare de 150 de miliarde lei la majorarea capitalului societatii Congaz din Constanta, aceasta operatiune reprezentand o premiera pentru firmele de distributie a gazelor naturale din Romania, a declarat directorul general al Congaz, Augustin Oprea. Directorul general al Congaz, a semnat in Germania contractul de asociere cu RuhrGas AG, unul din cei mai mari distribuitori de gaze din Europa. Aportul de capital se va realiza in doua transe, din care prima, in valoare de 82 miliarde de lei pentru anul 2002. Concernul german a subscris deja prima transa, care va acoperi o parte din investitiile Congaz prevazute pentru anul viitor. Prin subscrierea la capitalul social al Congaz cu suma mentionata, concernul german va obtine 28,6% din actiuni.

Contributii mai mici la fondurile speciale. Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care va fi diminuata, incepand cu anul viitor, de la 3% la 2% din fondul de salarii, contributia societatilor comerciale la fondul de protectie speciala a persoanelor cu handicap, si va fi eliminata cota de 2% platita pentru fondul de invatamant. Masura, anuntata de reprezentantii Guvernului in urma cu doua luni, urmareste reducerea presiunii fiscale asupra societatilor comerciale, precum si compensarea cresterii contributiilor la asigurarile sociale de stat determinata de aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Protectia drepturilor copilului si a persoanelor adulte cu handicap va fi asigurata prin acordarea catre bugetele locale a unor venituri defalcate de la bugetul de stat.

Un altfel de comert in Ajunul Craciunului. Primul magazin virtual pentru vanzarea de cosmetice si parfumuri originale a fost lansat cu ocazia sarbatorilor de iarna. Alliance Networks Grup SRL informeaza ca, in premiera, a fost lansat un sistem de comercializare prin care produse ce apartin celor mai celebre case de cosmetice si parfumerie – Christian Dior, Paco Rabbane, Donna Karan, Nina Ricci, Elisabeth Arden, Versace, Valentino etc – se trimit direct din zona libera pe adresa clientului, prin intermediul Internetului. Legislatia ce guverneaza zonele libere ofera posibilitatea practicarii unor discount-uri de pana la 30 – 40%, raportat la pretul cu care se vand pe piata produse similare. Prin intermediul site-ului www.freeshop.ro, orice persoana fizica rezidenta in Romania poate cumpara, fara taxe vamale, produse comercializate in acest sistem, daca valoarea totala nu depaseste 1.200 euro pe luna, informeaza sursa citata.

50 de milioane de dolari pentru RomTelecom. Consiliul director al companiei elene de telecomunicatii OTE a decis sa acorde operatorului roman de telefonie fixa RomTelecom un credit in valoare de 50 de milioane de dolari, cu o perioada maxima de maturitate de sase luni, care va fi convertit in actiuni, aceasta constituind o etapa in cadrul reorganizarii societatii romane. Aplicarea programului de restructurare va necesita, in anul 2002, o finantare in valoare de 450 de milioane de dolari, sub forma de actiuni si datorii. Valoarea majorarii de capital va fi stabilita ca urmare a evaluarii companiei, cel mai tarziu pana la data de 15 aprilie 2002. Actionarilor RomTelecom li se va solicita sa-si indeplineasca obligatiile legate de majorarea de capital, in raport cu cotele actuale de participare la capitalul societatii.