Credite pentru scaderea somajului
Agentia Nationala pentru Ocupare si Formare Profesionala (ANOFP) va acorda credite cu dobanda subventionata pentru crearea de noi locuri de munca. Directorul general executiv al ANOFP, Gabriela Platon, a anuntat ca de aceste credite vor beneficia intreprinderile mici si mijlocii sau unitatile cooperatiste, iar banii vor fi alocati din fondul pentru plata ajutorului de somaj. Creditele se acorda acelor agenti economici la care cel putin jumatate dintre noii angajati provin din randul somerilor. Alocarea creditelor se va derula prin intermediul unei banci care va fi desemnata prin licitatie publica deschisa, dupa aparitia bugetului fondului de somaj pe anul 2000. Creditul nu poate sa depaseasca 30 de milioane de lei pentru fiecare somer reangajat, iar perioada de creditare va fi de maximum trei ani.

Un pod la Vidin-Calafat
Disputa privind noul pod dunarean a fost stinsa in mod oficial. Romania si Bulgaria au semnat la Vidin, acordul tehnic care stabileste oficial amplasamentul viitoarei constructii, la Vidin-Calafat, in dreptul Km 796 al Dunarii. Conform proiectului, noul pod va avea o lungime de 1.275 de metri, iar ridicarea sa va costa 160 milioane euro. In aceeasi suma este prevazut a fi cuprinsa si construirea infrastructurii aferente de pe cele doua maluri ale fluviului. Potrivit expertilor bulgari, costurile ridicarii infrastructurii pe malul romanesc al Dunarii se ridica la 8,6 milioane euro. La aceasta suma se adauga alti 4,5 milioane euro, necesari pentru construirea punctului de trecere a frontierei pe portiunea romaneasca a noului pod.

Romgaz nu va concedia angajati
„Restructurarea companiei Romgaz nu va conduce la o reducere a personalului acestei companii”, a declarat ministrul industriei si comertului, Radu Berceanu, dupa audierea in Comisia economica din Senat. Ministrul sustine ca, dimpotriva, restructurarea regiei va face ca locurile de munca sa devina mai sigure. Radu Berceanu a prezentat la Senat trei variante de restructurare a Romgaz.
Presedintele Comisiei economice din Senat, Vicentiu Gavanescu, a afirmat ca varianta agreata de senatori prevede ca sectoarele de exploatare si inmagazinare sa fie reunite intr-o societate cu capital integral de stat, iar retelele de distributie sa fie externalizate.

Iveco Daily City Truck
Compania italiana Iveco a lansat saptamana trecuta in Romania noul model de camion de clasa mica, Iveco Daily City Truck. Vechiului model Daily i s-a facut un „face-lift” al caroseriei si i-a fost sporit gradul de confort al cabinei, Iveco dorind sa creeze un automobil care sa imbine soliditatea unui camion cu confortul unei masini. Iveco Daily City Truck are trei variante de motorizare, un volum maxim de incarcare de 17 metri cubi si a fost ales furgonul anului 2000.

A iesit legea pensiilor publice
Presedintele Emil Constantinescu a promulgat Legea sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Seful statului a declarat ca aparitia si aplicarea acestei legi va da nastere la „premise solide pentru o reforma reala a sistemului de pensii din Romania”. Legea sistemului public de pensii construieste un sistem de pensii unic, garantat de stat, eliminand discrepantele mari create in nivelul pensiilor stabilite inainte si dupa 1990. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Razvan Popescu, a spus ca „suma prevazuta pentru recorelarea pensiilor in acest an este marcata de conditiile de austeritate bugetara”. El a precizat ca „oricare va fi aceasta cifra, pana la urma, Guvernul va trebui, in cel mai scurt timp, sa elaboreze actele normative necesare si modul de aplicare cat mai rapid al legii”, impreuna cu reprezentantii organizatiilor pensionarilor.

Se deschide un METRO la Cluj
Metro Rom Invest SRL va deschide la Cluj-Napoca un magazin complex cu produse alimentare si nealimentare, de tip cash&carry, pentru aprovizionarea societatilor comerciale din zona. Managerul general al firmei, Dusan Wilms, a anuntat ca investitia se va ridica la 30 de milioane de marci germane. Magazinul va fi construit in zona Floresti si va avea o suprafata de 10.000 de metri patrati, din care aproximativ 7.000 de metri patrati vor avea destinatie comerciala. Complexul va avea o parcare amenajata pentru 600 de autovehicule. Conform lui Dusan Wilms, investitia va asigura in zona aproximativ 350 de locuri de munca. Metro Rom Invest (apartinand, concernului german Metro AG) mai are magazine de tip cash&carry la Bucuresti, Timisoara, Brasov, iar in prezent se afla in constructie cel din Constanta.

Premiu pentru protectie sociala
Compania JT International/RJR, primul producator international de tigarete din Romania, a fost distinsa cu trofeul Corporate Citizen Award 2000 pentru cel mai creativ pachet de programe sociale. Premiul oferit de revista Bucharest Business Week reprezinta recunoasterea eforturilor companiei JTI, pentru sutinerea categoriilor sociale defavorizate din Romania. JTI a fost aleasa in acest an dintre aproximativ 400 de firme care desfasoara programe sociale in tara noastra, pentru pachetul de programe „Responsabilitate pentru Romania”. Programul a fost adresat initial batranilor cu pensii foarte mici, ulterior fiind extins si pentru copiii abandonati, persoanele fara adapost si pacientii unui spital de boli nervoase.

Cu strategia la Bruxelles
Premierul Mugur Isarescu a prezentat, luni, la Bruxelles, Strategia de dezvoltare economica pe termen mediu a Romaniei, in cadrul unei intrevederi cu presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, si cu Gunther Verheugen, comisarul pentru extinderea Uniunii Europene. Pe de alta parte, ministrul roman de externe, Petre Roman, a prezentat strategia, pe 21 martie, in cadrul Consiliului de Asociere Romania-UE.
Varianta extinsa a Strategiei va fi terminata pana la data de 15 mai, iar cele mai dificile aspecte care vor fi abordate in perioada 20 martie – 15 mai sunt dosarele legate de agricultura, mediu si cel referitor la blocajul financiar. Varianta prezentata la Bruxelles a fost redactata dupa mai multe runde de intalniri pe care premierul Isarescu le-a avut cu reprezentantii partidelor politice, ai patronatelor si ai sindicatelor. Prim-ministrul a reusit sa obtina si o declaratie politica semnata de toti liderii partidelor cu reprezentare parlamentara, de la liderii politici ai formatiunilor de la putere si pana la cei ai opozitiei, declaratie de sustinere a strategiei prezentate la Bruxelles.

Un site nou cu stiri economice
Comunitatea britanica de afaceri din Romania si-a lansat propriul site pe Internet. La adresa www.ukbiz.ro, oamenii de afaceri vor avea acces la stiri economice, date despre tehnologia informatiei si comentarii legislative furnizate de The Economist Intelligence Unit, Arthur Andersen, Linklaters & Alliance, IDG, etc, contra unui abonament de circa 6 USD/luna.

MF lanseaza titluri de stat in valuta
Emisiunea va fi lansata la 3 aprilie, iar dobanda acordata va fi cuprinsa intre 7% si 9,5% pe an pentru titlurile in dolari si respectiv intre 5% si 6% pentru cele emise in marci. Valoarea nominala a unui titlu de stat cu dobanda, denominat in valuta, este de 1.000 de dolari sau de 1.000 de marci. Titlurile de stat in valuta cu dobanda sunt negociabile pe piata secundara, iar tranzactionarea acestora se va face prin intermediul participantilor autorizati pe piata titlurilor de stat. Perioada de subscriere a certificatelor de stat in dolari si marci este 20 – 31 martie.