De la 1 iulie dispar circa 20 de taxe si impozite.
Ministrul finantelor, Decebal Traian Remes, a declarat ca, de la 1 iulie, vor fi desfiintate circa 20 de taxe si impozite, printre care fondul energetic si impozitul pe titei si gaze. Potrivit Mediafax, Remes a spus ca „ar fi prea riscant” sa nominalizeze lista exacta a impozitelor si taxelor care vor fi desfiintate, dar nu a exclus ca, de la 1 iulie, sa se aplice si o reducere a TVA, cel mai probabil la 16%.

Continental AG continua investitia de la Timisoara
Continental AG accepta hotararea de guvern privind scutirea de taxe vamale pentru importul de utilaje destinate productiei, prin care se realizeaza o parte importanta a premisei care a stat la baza investitiei concernului german. Timisoara va deveni cea de-a 20-a unitate de productie de anvelope a concernului, alaturandu-se fabricilor din Belgia, Germania, Austria, Franta, Portugalia, Slovacia, Cehia sau Suedia. Continental AG vrea sa-sI majoreze capitalul social cu 50 de milioane de USD pana la sfarsitul lunii mai.
Se estimeaza ca la sfarsitul anului 2000, vanzarile consolidate ale Continental AG vor creste la 10 miliarde de euro, fata de 9,13 miliarde euro in 1999.

Austria finanteaza programe de mediu. Ambasadorul Austriei in Romania, dr. Karl Vetter von der Lilie si primarul din Ramnicu Valcea, Sorin Zamfirescu au semnat un acord de cooperare in valoare de 150.000 USD. Ministerul federal al Afacerilor Externe din Austria va finanta in urmatoarele 12 luni un nou tip de program de mediu, „Ecoprofit”: la program vor participa zece companii valcene, care vor invata sa evite sau sa reduca sistematic deseurile si emisiile nocive. Firme din Viena care au aplicat Ecoprofit au economisit deja cate 75.000 USD anual.

26 milioane de euro vor debloca Dunarea. Comisia Dunarii a anuntat ca a ajuns la o intelegere privind finantarea de catre UE a cheltuielilor ce vizeaza deblocarea fluviului dupa bombardamentele NATO in Iugoslavia. Presedintele Comisiei Dunarii, Helmut Strashel, a declarat la Budapesta, dupa incheierea reuniunii Comisiei, ca acordul vizeaza eliberarea a 26 de milioane de euro din fondurile UE pentru deblocarea Dunarii de ruinele celor trei poduri bombardate de NATO la Novi Sad. Helmut Strashel a mai spus ca se asteapta ca lucrarile propriu-zise privind deblocarea Dunarii sa inceapa in circa cinci luni.

Tinta de inflatie e realista. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Emil Iota Ghizari, considera ca tinta de inflatie pentru acest an, de 27%, este ambitioasa, dar realista. Ghizari a declarat in cadrul seminarului „Ancorele antiinflationiste intr-o economie in tranzitie. Provocari pentru Romania”, ca cel mai mare pericol pentru inflatie il reprezinta necorelarea cresterii salariilor cu productivitatea muncii. El afirma ca BNR a anticipat, pentru prima jumatate a acestui an, o rata mai ridicata a inflatiei, preconizand ca in a doua jumatate a anului aceasta va scadea.

Ministrul agriculturii investigheaza importurile de motorina. Ministrul agriculturii, Ioan Muresan, a declarat ca a declansat o investigatie privind modul de derulare a contractelor dintre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) si firma Comexrom Import-Export Holding, care apartine lui Adrian Costea, privind importurile de motorina. Contractul initial intre MAA si firma Comexrom a fost semnat la data de 2 februarie 1992, pentru 600.000 de tone de motorina, la un pret de 217 de dolari pe tona, desi pretul mondial varia intre 180 si 188 de dolari/tona, a precizat Muresan. „Nu reusim sa gasim contractul original”, a precizat Muresan, care a aratat ca, ulterior, contractul a fost practic divizat in trei. Ministrul agriculturii a mentionat ca va „elucida din punct de vedere tehnic” modul de derulare a contractelor intre MAA si firma Comexrom, pretul platit pe motorina si modul in care aceasta a intrat in tara.

Hanovra. Pavilionul Romaniei din cadrul Expozitiei mondiale de la Hanovra, „Om-Natura-Tehnologie”, este aproape gata. Din cauza ca bugetul este de numai 135 miliarde lei, iar cea mai mare parte a sumei a fost alocata de Guvern abia la sfarsitul lunii aprilie, pregatirile sunt intr-o oarecare intarziere. Cu toate acestea, „Reticula verde” proiectata de Doru Comsa, arhitect roman din diaspora, isi va deschide portile pe data de 1 iunie, a declarat Sorin Fodoreanu, comisarul general pentru Hanovra.

6 ani impreuna ! Primul hotel international din Romania care ocupa locul I in gastronomie in Bucuresti, Hotel Sofitel aniverseaza 6 ani in perioada 22-26 mai 2000. Acest eveniment are ca tema opera „Aida”. Holul hotelului si restaurantul DarclA