Finantari pentru excursii. Banca Transilvania a pus la dispozitia clientilor „creditul turist”. Solicitantii pot beneficia de credite in limita a 500-1.500 dolari pentru efectuarea de
excursii in strainatate. Creditul se acorda pentru o perioada de un an, iar banca nu va participa cu mai mult de 70% la finantarea contravalorii excursiei. Conditia pentru a putea
beneficia de respectivul credit este ca solicitantul sa aiba un cont deschis la Banca Transilvania si sa participe cu 30% din valoarea excursiei. Pentru primele cinci luni ale acestui an, Banca Transilvania a obtinut venituri de 355 miliarde lei, cu 55% mai mari decat veniturile aferente aceleiasi perioade din 1999. Profitul brut la 31.05.2000 s-a cifrat la 92 miliarde lei.

Radio Contact la zece ani. In data de 24 iunie, Radio Contact organizeaza un concert la care vor fi prezente cele mai cunoscute trupe de muzica romaneasca. Concertul ce se va desfasura in aer liber marcheaza aniversarea a zece ani de activitate pentru primul radio FM privat din Romania. Radio Contact este cel mai longeviv radio privat comercial din tara. La concertul aniversar ce va avea loc duminica, intrarea este libera.

BNR reduce datoria externa. Banca Nationala a Romaniei a rambursat, in cursul saptamanii trecute, doua imprumuturi externe in valoare de 180 milioane dolari, inclusiv dobanzile, in valoare de 8,8 milioane dolari. Actiunea se incadreaza in strategia bancii centrale de a reduce datoriile pe termen scurt ale Romaniei. Cele doua imprumuturi au fost contractate anul trecut pentru a indeplini criteriile impuse de Fondul Monetar International prin acordul stand-by. Serviciul datoriei publice si public garantata a Romaniei pentru perioada iunie-decembrie 2000 se ridica la 600 milioane dolari, in timp ce serviciul datoriei private se cifreaza la 700 milioane dolari. Datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei s-a redus de la 9,2 miliarde dolari la sfarsitul anului 1998, la opt miliarde dolari in acest moment.

Oltchim vrea majorare de capital. Oltchim, combinatul chimic aflat inca in proprietatea statului, intentioneaza sa demareze procedura de privatizare prin majorare de capital. Documentele pentru privatizare vor fi finalizate la sfarsitul acestei luni. Oltchim are, in acest moment, un capital social de 322 miliarde lei, din care FPS detine 53 procente. Dupa majorarea de capital, cota statului se va diminua la 20%. Combinatul de la Ramnicu-Valcea a obtinut garantia statului pentru un credit de 50 milioane dolari destinat sa finanteze achizitia de materii prime si energie. Oltchim a obtinut, pe primul trimestru al acestui an, un profit net de 53 miliarde lei si estimeaza, pentru tot anul, un profit de 170 miliarde lei, de 25 de ori mai mare decat anul trecut.

Cel mai mare furnizor de Internet e american. Compania americana Euroweb International Corp a cumparat doua firme romanesti specializate in furnizarea de servicii Internet. Euroweb detine, astfel, in proportie de 100% actiunile Mediator si divizia de Internet a Sumitkom Rokura. In acest fel, compania americana a devenit cel mai mare furnizor de servicii Internet (ISP) din Romania. In ultimul an, Euroweb a cumparat unsprezece ISP si intentioneaza sa-si continue programul de achizitie in Europa Centrala si de Est.

Rating pentru bancile romanesti. Banca Nationala a Romaniei a pus la punct un sistem de rating pentru institutiile bancare. Scopul acestui demers este de a identifica institutiile ineficiente si de a evalua activitatea celorlalte. O scala de rating de la 1 la 5 va permite bancii centrale sa intervina in timp util si sa reduca riscul din sistemul bancar, sa detecteze cazurile de management neperformant si sa restranga activitatile neperformante. Fiecare banca va furniza informatii lunar, astfel incat sa poata fi calculati indicatori ca adecvarea capitalului, calitatea activelor, lichiditatea si profitabilitatea.

Romania nu va exporta grau. Seceta si temperaturile inalte au determinat oficialii din Ministerul Agriculturii sa revizuiasca prognozele privind productia de grau pentru anul 2000, de la cinci milioane tone, la 3,7 milioane tone. Seceta, cea mai
severa din ultimii 50 ani, afecteaza suprafetele agricole inca din luna martie. In conditiile date, Romania nu va putea exporta grau in acest an.

Asistenta acordata IMM-urilor. EXPRO este un nou program de asistenta acordat intreprinderilor mici si mijlocii din Romania de catre Oficiul Elvetian pentru Promovarea Comertului, prin intermediul Centrului Roman de Comert Exterior. Scopul este acela de a acorda asistenta specializata unui numar de 20 de intreprinderi pentru cresterea nivelului calitativ al productiei de export. In acest context, cele 20 de societati vor beneficia permanent si de asistenta asigurata de opt firme locale care actioneaza ca multiplicatori in cadrul proiectului, firme ce vor fi selectionate pe baza unui chestionar ce poate fi obtinut de la CRCE – Directia Promovare, tel.:01/3374145; email: asimion@traderom.ro, persoana de contact : Anca Simion, sef birou Programe de Promovare. Acest chestionar trebuie sa fie transmis partii elvetiene pana la 11. 08. 2000. Data estimativa de incepere a proiectului este luna octombrie 2000, iar acesta se va desfasura pe durata a doi ani.