Erste, acţionarul majoritar al BCR, nu are planuri de a concedia angajaţi la operaţiunile din România şi, în niciun caz, de a închide sucursale, ci dimpotrivă, va majora reţeaua teritorială cu 50 de unităţi în acest an, a declarat, joi, directorul general al grupului, Andreas Treichl.

„În următoarele şase luni nu avem planuri de a concedia oameni în România. Am făcut reduceri de personal în trecut, aşa cum ne-am înţeles cu sindicatele, în cadrul procesului de restructurare a băncii”, a spus Treichl, într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea rezultatelor financiare din primul semestru.

BCR va deschide 50 sucursale

Numărul de angajaţi ai grupului BCR a scăzut în primul semestru cu 8,2%, respectiv 815 persoane, faţă de finele anului trecut, la 9.170 de salariaţi, ca urmare a externalizării unor servicii nebancare. Diminuarea personalului a constituit una dintre ultimile măsuri luate ca parte a programului de eficientizare început odată cu achiziţia băncii.

Treichl a precizat că banca va continua să deschidă sucursale.

„Unele bănci din România închid unităţi. Noi nu facem acest lucru. Putem să închidem una sau două sucursale, dar în total, până la finalul anului, vom creşte reţeaua cu 50 de unităţi”, a mai spus oficialul Erste Bank.

Totuşi, vicepreşedintele pe retail şi private banking al BCR, Martin Skopek, afirma în luna mai că banca intenţionează să deschidă în acest an 35 de sucursale, faţă de 50 de unităţi, cât a anunţat iniţial, din cauza schimbării potenţialului pieţei.

11 unităţi deschide doar în primul semestru

BCR a deschis 11 noi sucursale în primul semestru din 2009, ajungând la o reţea de 652 unităţi la sfârşitul lunii iunie. Totodată, banca a adăugat la reţeaua de bancomate 204 noi aparate, până la un total de 1.992 unităţi. Reţeaua de terminale electronice instalate la comercianţi, POS-uri, a atins 16.884 unităţi, după prin instalarea a 1.710 de noi dispozitive.

Erste controlează grupul BCR, care include cea mai mare bancă din România în funcţie de active.

Profit mai mic cu 20%

Grupul BCR a obţinut în primul semestru un profit net după impozitare şi plata intereselor minoritare de 606,8 milioane lei (144,2 milioane euro), în scădere cu 20,1% faţă de perioada similară din 2008, în principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele şi a diminuării veniturilor din comisioane, generată de reducerea consumului.

Banca a continuat în 2009 extinderea reţelei teritoriale, astfel încât, în primul semestru, a deschis 11 noi sucursale, ajungând la o reţea de 652 unităţi la sfârşitul lunii iunie. BCR a extins şi reţeaua de ATM-uri adăugând, de la finele anului trecut, 204 noi aparate şi ajungând la un total de 1.992 unităţi. Reţeaua de POS-uri a atins 16.884 unităţi, prin instalarea la comercianţi a 1.710 noi dispozitive în primele şase luni.

Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca pentru Locuinţe, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

Potrivit raportărilor instituţiilor de credit transmise BNR, băncile din România au redus personalul în primul semestru cu 2.403 angajaţi, la 69.219 salariaţi şi au închis cel puţin 106 sucursale, reţeaua teritorială micşorându-se la 6.446 unităţi.

SURSA: Mediafax