"Rezultatul net raportat pentru anul trecut a fost influențat de doi factori: costurile de risc din România și împrumuturile în valută din Ungaria. Am soluîionat aceste aspecte în ambele țări", a explicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, cu ocazia prezentarii rezultatelor din 2014.

"Operațiunile celorlalte subsidiare au evoluat foarte bine ținând cont de contextul dificil. Pentru prima dată după anul 2011, am înregistrat o creștere semnificativă a creditării, de un miliard de euro, și, în același timp, calitatea portofoliului de credite s-a îmbunătățit. Având în vedere poziția solidă a capitalului și a lichidității, anticipăm continuarea acestei tendințe în 2015", a adăugat Treichl.

Citiți și: Provizionele de risc au ținut BCR pe pierderi și anul trecut

"Revenirea pe profit în ultimul trimestru din 2014 demonstrează că măsurile luate la jumătatea anului 2014 au fost dure, dar corecte", mai spoune Treichl.

Venitul net din dobânzi al Erste Group s-a diminuat anul trecut cu 190 milioane de euro, ajungând la 4,49 miliarde euro.

În ceea ce privește, venitul net din taxe şi comisioane, Erste a obținut un plus de 63 de milioane de euro, de la 1,8605 miliarde de euro în 2013 la 1,869 miliarde de euro.  Venitul net din tranzacţionare a crescutcu 23,5 mil, euro,  la 242,3 mil.euro.

Astfel, venitul operaţional s-a situat la 6,878 miliarde de euro, cu 1,7% mai mic față de cel raportat în 2013.
 
Cheltuielile administrative generale s-au diminuat anul trecut cu 2,8%, de la 3,89 mld.euro la 3.78 mld euro, ca urmare a reducerii cheltuielilor de personal și a scăderii numărului mediu de salariaţi și a cheltuielilor cu amortizările și deprecierea. "Această evoluţie a determinat raportarea pentru 2014 a unui profit operaţional de 3,09 mld. euro, în ușoară scădere față de 2013, ) şi a unui raport cost/venit îmbunătăţit, de 55,1% (2013: 55,7%).
 
Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoare justă în contul de profit şi pierdere s-au majorat anul trecut la 2.159 mld. euro, respectiv 169 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi (+21,7% față de 1.774 mld. euro, respectiv 137 puncte de bază, în 2013). "Această evoluţie s-a înregistrat în principal pe fondul costurilor de risc suplimentare din România înregistrate în legătură cu reducerea accelerată a creditelor neperformante. Rata creditelor neperformante s-a diminuat semnificativ în 2014, la 8,5% (2013: 9,6%), datorită vânzării cu succes a creditelor neperformante din România. Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit semnificativ anul trecut, la 68,9% (2013: 63,1%)", se precizează în comunicat.
 
Poziţia "alte venituri operaţionale" s-a situat în 2014 la -1.753 mld. euro,  în principal pe fondul amortizării fondului comercial cu 475,0 mil. euro, precum şi a valorii mărcii şi relaţiilor cu clienţii în România cu 489,8 mil. euro per total.

Taxele pe operațiunile bancare s-au situat din nou la un nivel semnificativ, de 256,3 mil. euro. În plus, poziţia "alte venituri operaţionale" include costuri de 336,8 mil. euro generate de legislaţia privind creditele de consum, adoptată de Parlamentul Ungariei. Costurile nete generate de această legislație și de conversia creditelor în valută s-au situat la 312,2 mil. euro.   
 
La finele anului trecut, totalul activelor grupului Erste s-a situat la 196,3 mld. euro, în scădere cu aproape 4 miliarde euro față de 31 decembrie 2013.
 
Perspective pentru 2015
 
Contextul operațional se anunță favorabil creşterii creditării, spun reprezentanții grupului austriac în comunicat.
Estimările privind creșterea economică se situează între 2% și 3% pentru toate piețele de bază din Europa Centrală și de Est, cu excepția Croației, pe fondul majorării cererii interne. Perspectivele de creștere economică pentru Austria se plasează sub 1%.    
 
"Previziunile privind profitul operațional indică reducerea cu o cifră situată în jur de 5%, în contextul înregistrării unor rezultate operaționale mai reduse, dar sustenabile, în Ungaria (ca urmare a volumului mediu mai redus în urma conversiei creditelor în valută și anticipării unui efect pozitiv din tranzacționare obținut în 2014 dar care se va repercuta în 2015) și România (efect unwinding mai redus), precum și al menținerii contextului caracterizat de dobânzi reduse", se spune în sursa citată.  
 
Riscuri privind perspectivele Inițiativele de protecție a consumatorilor, precum posibila legislație pre-electorală privind creditele în franci elvețieni din Croația, și riscurile geopolitice (conflictul din estul Ucrainei, situația Greciei) ar putea avea un impact negativ asupra contextului în care Erste Group își derulează activitatea, se mai arată în comunicat.