În pofida profitului operaţional de 1,9 miliarde lei, rezultatul net al exerciţiului de -2,8 miliarde lei, a fost determinat de provizioane de risc substanţial mai ridicate, aspect deja anticipat în rezultatele financiare publicate la jumătatea anului 2014 şi trimestrul III 2014, pe baza deciziei de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme, se menționează în comunicatul remis de BCR.

Conform sursei citate, provizioanele de risc s-au dublat atingând valoarea de 4,4 miliarde lei în 2014. Asta în condițiile în care BCR a depus "eforturi ample de reducere a portofoliului de credite neperformante, incluzând vânzări de pachete de credite şi scoateri din evidenţă ale activelor"

. În 2014, BCR a vândut credite neperformante în valoare de 2 miliarde lei, obţinând astfel o reducere totală a volumului de credite neperformante cu 24% faţă de anul 2013. Rata creditelor neperformante a scăzut la 25,7%, rata de acoperire a creditelor neperformante crescând la 75,8%, se menționează în comunicat.

Citiți și: Erste Group a reintrat pe profit în ultimul trimestru din 2014

"BCR şi-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumăm complet impactul asupra profitabilităţii pe termen scurt, considerând că reducerea creditelor neperformante este vitală pentru restabilirea creşterii creditării şi a performanţei financiare. BCR beneficiază de o capitalizare robustă, care permite băncii să absoarbă cu uşurinţă restructurarea bilanţului şi să susţină mai departe o creştere sustenabilă pe toate liniile de afaceri", a declarat, în comunicat, Adriana Jankovicova, Vicepreşedinte Financiar al BCR.

Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în anul 2014 un profit operaţional de 1,91 miliarde lei (430,8 milioane euro), cu 19,3% mai scăzut faţă de profitul operaţional obţinut în anul precedent, situat la 2,38 miliarde lei (536,9 milioane euro), ca urmare a scăderii veniturilor.

Rata creditelor neperformante s-a redus de la 29,2% la 25,7%, peste media sistemului bancar, situată la finele anului trecut la circa 14%. Rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite neperformante atinge 75,8%, peste nivelul de 65,8% în decembrie 2013.

Totodată, activele băncii s-au diminuat cu 7,6%, la 61,62 miliarde lei, de la 66,72 miliarde lei cu un an în urmă.

BCR a acordat credite noi în valoare de 7,4 miliarde lei, consemnând o creştere solidă în zona de retail şi o stabilizare a portofoliului de credite corporate. "În linia de afaceri retail, o performanţă excepţională a reţelei de sucursale în acordarea de credite noi (4,7 miliarde în echivalent lei) s-a tradus într-o triplare faţă de valorile anului precedent în ceea ce priveşte creditele imobiliare şi o creştere cu 61% a creditelor de consum", se arată în sursa citată.

Soldul creditelor pe segmentul de retail s-a situat la 16,6 miliarde lei, pe fondul volumelor de credite noi acordate, care au contrabalansat creditele rambursate anticipat sau ajunse la maturitate. Din acesta, portofoliul de credite imobiliare deţine 9,5 miliarde lei, crescând de la 8,6 miliarde lei la finalul anului 2013.

Portofoliul împrumuturilor în lei a urcat cu 21%, de la 5,5 miliarde lei la 6,7 miliarde lei. Reprezentanții BCR susțin în comunicat că anul trecut Banca a investit 4,6 miliarde lei în titluri de stat.

Pe segmentul corporate, portofoliul de credite s-a situat la 11,8 miliarde lei, incluzând credite noi în valoare de aproximativ 2,7 miliarde lei, acordate clienţilor care din sectoarele energie, agricultură, construcţii, farmacie şi sănătate, industrie, IT&C.