Oferta de răscumpărare a Erste, lansată la mijlocul lunii februarie, a fost prima de acest fel demarată de o instituţie financiară austriacă, fiind urmată de rivala Raiffeisen Bank International.

Câteva bănci europene au anunţat răscumpărarea datoriei subordonate ca un mod de a-şi majora indicatorul de capital Tier 1. În februarie Erste susţinea că se aşteaptă la un câştig de capitalul de 160-170 milioane de euro ca rezultat al răscumpărării acţiunilor. Oferta Erste de răscumpărare a acţiunilor a expirat în 2 martie. Credit Suisse, Erste, Goldman Sachs şi JP Morgan au fost băncile care au îndeplinit funcţia de dealer manageri.

Directorul general al Erste Group, Andreas Treich, a declarat recent că la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut Erste Group avea un indicator de capital de 8,4%, urmând să ajungă la nivelul cerut de 9% în mare parte prin reţinerea câştigurilor.

În decembrie, Autoritatea Bancară Europeană a cerut băncilor europene să-şi consolideze capitalul pentru a putea face faţă mai bine la pierderile care ar putea apărea de pe urma obligaţiunilor guvernamentale. Până la finele lunii iunie 2012, principalele bănci europene trebuie să ajungă la un indicator de capital Tier-1 de 9%.

De asemenea, Andreas Treichl a mai spus că Erste Group Bank AG nu va avea probleme în a îndeplini cerinţele de capital impuse de Autoritatea Bancară Europeană până în luna iunie a acestui an. Treichl a precizat că se aşteaptă ca rezultatele pe primele şase luni ale acestui an să fie mult peste nivelul de 100 milioane de euro necesar pentru ca Erste Group Bank AG să îndeplinească normele impuse de EBA.

EBA a anunţat că necesarul de capital al Erste Group Bank AG se ridică la 743 milioane euro. Pe baza metodologiei şi ipotezelor EBA, indicele Core Tier 1 al Erste Group s-a situat la 8,4% în al treilea trimestru din 2011, însă banca estimează că până la mijlocul lui 2012 va ajunge la 9,1%.

Erste a înregistrat o pierdere anuală de 718,9 milioane de euro în 2011, chiar dacă în trimestrul patru din 2011 profitul net după plata intereselor minoritare a urcat la 254,1 milioane de euro.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est. Mai mult de 50.000 de angajaţi deservesc peste 17 milioane de clienţi în cadrul a 3.200 de filiale din opt ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Ucraina).

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.
SURSA: Agerpres