Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că germanii aflaţi în închisori în Turcia, printre care şi un jurnalist de marcă, nu vor fi eliberaţi, informează dpa. 

"Am predat dosare cu 4.500 de terorişti doamnei aflate la conducere în Germania şi din nefericire dosarele despre aceşti terorişti nu au fost acceptate. Cu toate acestea, ea mi-a cerut să eliberez o persoană, două persoane, trei persoane. Îmi pare rău, dacă aveţi un sistem de justiţie şi noi avem un sistem de justiţie", a declarat Erdogan la Denizli, oraş în sud-vestul Turciei, referindu-se la turcii din Germania pe care Ankara i-ar dori extrădaţi. 

În închisorile turce se află trei cetăţeni germani, inclusiv Deniz Yucel, jurnalist al ziarului Die Welt, aminteşte dpa. 

Totodată, Erdogan a repetat apelul de vineri la adresa cetăţenilor din Germania de origine turcă, de a nu vota principalele trei partide la scrutinul de luna viitoare, numindu-le duşmanii Turciei. 

Pe de altă parte, Germania a cerut sâmbătă Spaniei să nu-l extrădeze pe scriitorul german de origine turcă Dogan Akhanli, care a fost arestat sâmbătă în Spania la cererea Turciei, şi şi-a exprimat dorinţa de a lua parte la procedurile de extrădare. 

Ambasada Germaniei la Madrid a trimis o cerere în acest sens guvernului spaniol la solicitarea ministrului de externe german Sigmar Gabriel, potrivit MAE de la Berlin. Totodată, a fost făcută şi o ofertă de asistenţă consulară. (Sursa: Agerpres)