Relaţiile dintre Rusia şi Turcia traversează o criză adâncă după ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborât la 24 noiembrie 2015 de aviaţia turcă la frontiera cu Siria. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a catalogat gestul Turciei drept "o lovitură de cuţit în spate" din partea "complicelor teroriştilor". După acest incident, Putin a semnat un decret privind măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale, incluzând şi măsuri economice speciale împotriva Turciei. 

"Rusia a încălcat, din nou, la 29 ianuarie, spaţiul aerian al Turciei. După aceasta, preşedintele Erdogan a încercat să-l contacteze telefonic pe Vladimir Putin, dar partea rusă nu reacţionează", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc într-o declaraţie pentru agenţia de presă Anadolu. 

Ministerul turc de Externe anunţase anterior că un bombardier Su-34 al forţelor aeriene ruse angajate în campania de lovituri în Siria a încălcat spaţiul aerian al Turciei. 

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, a infirmat orice presupusă violare a spaţiului aerian turc de către un avion rusesc, calificând acuzaţiile Ankarei drept "propagandă nefondată". Potrivit acestuia, nici sistemele de apărare antiaeriană ruseşti din Siria şi nici radarele siriene nu au detectat vreo încălcare a frontierei dintre Siria şi Turcia. 

Cu toate acestea, SUA au confirmat că un avion de luptă rusesc violase spaţiul aerian al Turciei şi, implicit, al NATO în data de 29 ianuarie. 

"Confirmăm că un avion de luptă rusesc a violat spaţiul aerian al Turciei şi al NATO în 29 ianuarie. Nu avem nicio îndoială asupra faptului că avionul a intrat în spaţiul aerian al Turciei", a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby. El a cerut autorităţilor ruse să respecte suveranitatea Turciei şi să se abţină pe viitor de la acţiuni care pot afecta stabilitatea regiunii.

Sursa: Agerpres