"Nu se poate imagina ca NATO să accepte aceste cereri de azil", a spus preşedintele turc, insistând că este vorba de persoane acuzate de terorism.

Recep Tayyip Erdogan a făcut aceste declaraţii de presă, publicate duminică de ziarul Milliyet, în avionul care îl ducea într-o vizită Uzbekistan.

"Cum un terorist, un soldat terorist, care a participat la pregătirea unei lovituri de stat, ar putea fi angajat de NATO?" – s-a întrebat retoric preşedintele turc, fără să ofere precizări la numărul persoanelor vizate, dar precizând că guvernul său va cere extrădarea lor.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a confirmat vineri că aceste solicitări de azil au venit din partea unor "ofiţeri turci angajaţi în structura de comandă a NATO".

El a spus de asemenea că ţările unde aceştia se află ar trebui să răspundă la solicitările făcute şi nu NATO ca organizaţie.

Stoltenberg urmează să se deplaseze duminică la Istanbul pentru a doua sa vizită în Turcia după puciul eşuat din iulie. El va pronunţa un discurs luni în faţa Adunării Parlamentare a NATO, structură de consultare între parlamentele din ţările aliate. Stoltenberg se va întâlni luni cu Erdogan.

Sursa: Agerpres