'Nu este impusă absolut nicio cenzură asupra Internetului cu aceste dispoziţii(…) Dimpotrivă, îl fac mai sigur, mai liber', a insistat şeful guvernului de la Ankara într-un discurs ţinut cu ocazia inaugurării unor proiecte urbane la Istanbul, după cum relatează AFP.

El a respins, de asemenea, faptul că informaţiile personale ale utilizatorilor vor fi expuse controlului autorităţilor guvernamentale, aşa cum afirmă criticii săi. 'Nu, în niciun caz. Nu se pune problema ca datele personale ale oamenilor să fie stocate', a continuat Erdogan.

Parlamentul turc, dominat de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, al premierului Erdogan) care dispune de o largă majoritate, a adoptat miercuri un text de lege prin care este întărit controlul asupra Internetului, ceea ce a provocat o serie de proteste împotriva a ceea ce criticii consideră o derivă autoritară a guvernului turc, afectat de mai multă vreme de un scandal de corupţie fără precedent. Aceste măsuri permit autorităţii guvernamentale a telecomunicaţiilor /TIB/ să blocheze, fără o decizie din partea justiţiei, un site de Internet atunci când el include informaţii ce aduc ''atingere vieţii private'' sau conţinuturi considerate ''discriminatorii sau insultătoare''.

Opozanţii legii au făcut apel la preşedintele Abdullah Gül să nu promulge această lege şi să retrimită textul în parlament.

În ultimele zile, UE, SUA şi numeroase organizaţii neguvernamentale turce şi internaţionale şi-au înmulţit avertismentele la adresa Ankarei în legătură cu acest text de lege.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: