Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat luni Statele Unite că îi sprijină pe militanţii kurzi despre care Ankara spune că au executat 13 turci răpiţi în nordul Irakului, adăugând că declaraţia Washingtonului de condamnare este “o glumă”, relatează Reuters şi France Presse, citate de Agerpres.

Duminică, Turcia a anunţat că militanţi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, i-au executat pe prizonieri, printre care militari şi poliţişti, pe fondul unei operaţiuni militare împotriva grupării.

Erdogan: Declaraţiile Statelor Unite sunt deplorabile

Statele Unite au declarat că sunt alături de Turcia, condamnând crimele dacă se confirmă că responsabilitatea aparţine PKK.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au desemnat PKK drept organizaţie teroristă, dar în Siria forţele americane au luptat alături de combatanţii kurzi din YPG pe care Ankara îi consideră legaţi de PKK.

“Acum există o declaraţie făcută de Statele Unite. E o glumă. Nu trebuia să vă opuneţi PKK, YPG? Îi sprijiniţi în mod clar şi vă aflaţi în spatele lor”, a spus el în faţa susţinătorilor partidului său, AKP, în oraşul Rize de la Marea Neagră.

“Declaraţiile Statelor Unite sunt deplorabile. Spuneţi că nu-i sprijiniţi pe terorişti, dar sunteţi alături de ei”, a adăugat el.

Să aleagă între Turcia și militanți

De la alegerea lui Joe Biden ca preşedinte anul trecut, Turcia a declarat în repetate rânduri că doreşte să-şi îmbunătăţească legăturile tensionate cu Statele Unite, dar sprijinul Washingtonului pentru YPG a înfuriat Ankara şi rămâne un dezacord cheie între aliaţi.

Erdogan a spus că Ankara îşi va continua operaţiunile transfrontaliere în Irak împotriva PKK, care a condus o insurgenţă veche de decenii în sud-estul Turciei majoritar kurd, în care au fost ucise peste 40.000 de persoane.

“Dacă suntem împreună în NATO, dacă ne vom continua unitatea, atunci veţi acţiona sincer faţă de noi. Atunci veţi fi alături de noi, nu de terorişti”, a insistat Erdogan.

El a mai spus că nimeni nu poate critica operaţiunile transfrontaliere ale Turciei în Siria sau Irak după aceste crime, iar ţările ar trebui să aleagă între Turcia şi militanţi.