Turcia și înscrierea pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Uniunea Europeană actualizează lista respectivă de două ori pe an, în februarie şi în octombrie.

Trebuie menționat că următoarea actualizare va fi pe ordinea de zi a unei videoconferinţe a miniştrilor europeni de finanţe.

Turcia, acuzată că nu respectă normele internaţionale

În contextul în care Turcia este acuzată că nu respectă normele internaţionale de schimb automat de informaţii fiscale, cele 27 de state membre ale Uniunii vor accepta o nouă amânare a includerii pe lista neagră, conform surselor afp.com

În urmă cu un an, Ankara a beneficiat de o prelungire a termenului de aliniere la practicile corespunzătoare până la sfârşitul lui 2020.

În cadrul UE se negociază în continuare problema; luni este programată o reuniune a unui grup de lucru, pentru a ajunge la un compromis înaintea Ecofin.

Turcia justifică întârzierea prin verificările necesare pentru stabilirea rezidenţei fiscale a milioane de cetăţeni turci din Uniunea Europeană.

Relaţiile dintre Ankara şi Bruxelles sunt tensionate

O sursă diplomatică europeană afirmă că Austria, Ciprul, Franţa, Grecia şi Danemarca susţin o linie dură faţă de Turcia şi cer cel puţin stabilirea unor condiţii stricte, cu date exacte, pentru a accepta amânarea.

„Este important să fim riguroşi şi să ne asigurăm că ţările unde s-au identificat dificultăţi îşi iau angajamente şi le respectă”, a transmis sursa AFP.

Un alt grup, condus de Germania, refuză categoric includerea Turciei pe lista neagră şi doreşte „un limbaj mai puţin dur”.

Relaţiile dintre Ankara şi Bruxelles sunt tensionate după explorările maritime turce în estul Mediteranei, privind zăcăminte de gaze revendicate şi de Grecia.

După o criză diplomatică, dialogul greco-turc s-a reluat la sfârşitul lui ianuarie. Unele state membre ale Uniunii vor ca decizia privind lista de paradisuri fiscale să ia în considerare interesele europene mai largi, dincolo de problema strict fiscală. Altele, dimpotrivă, se tem ca subiectul să nu se transforme într-o armă politică, deşi ar trebui să fie strict tehnic.

Combaterea evaziunii fiscale

Lista de paradisuri fiscale a fost alcătuită de UE în decembrie 2017, pentru combaterea evaziunii fiscale a companiilor multinaţionale, după mai multe scandaluri, printre care Panama Papers şi LuxLeaks, reaminteşte AFP. Ţările de pe lista neagră pot fi sancţionate inclusiv prin îngheţarea fondurilor din Europa.

Pe listă figurează în prezent 12 state şi jurisdicţii: teritoriul britanic Anguilla din Caraibe, Barbados, Fidji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Samoa Americană, Seychelles, Trinidad-Tobago, Insulele Virgine Americane şi Vanuatu.