Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul Guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să performeze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro.

Capital: Care credeţi că va fi impactul creşterii salariului minim şi cum va afecta sectorul pe care activaţi?

Cristian Erbaşu: Pentru anumite firme, mai ales cele din construcţii, această creştere nu va avea un impact negativ. Din contră, pentru a putrea atrage cât mai mulţi lucrători să revină în construcţii sau tineri să intre în această breaslă, trebuie să existe o stimulare financiară optimă. De asemenea, atragerea celor care lucrează peste hotare să revină în ţară nu se poate realiza decât printr-o apropiere a veniturilor din România de cele din ţările în care lucrează acum.

Capital: Ce aşteptări aveţi de la noul Guvern?

Cristian Erbaşu: Cât mai multe investiţii, simplificarea procedurilor de achiziţii publice, descurajarea muncii la negru, atragerea de fonduri europene, crearea de şanse cât de cât echilibrate între firmele cu capital românesc şi cele cu capital străin (acum au mereu avantaj companiile multinaţionale).

Capital: Enumeraţi cinci priorităţi pe care le consideraţi necesare sectorului în care activaţi şi care ar trebui implementate în decursul acestui an?

Cristian Erbaşu: 

  1. asigurarea calităţii lucrărilor
  2. programe de calificare a forţei de muncă
  3. accesul companiilor de construcţii la finanţare cu costuri cât mai mici
  4. legislaţie clară şi simplificată
  5. abordare echitabilă în raport cu beneficiarul şi consultantul (există clauze abuzive în contracte împotriva constructorilor)

Capital: Cum estimaţi că va evolua businessul SCC Erbaşu în acest an?

Cristian Erbaşu: Va rămâne pe acelaşi palier, uşor crescător.

Capital: Vi se pare ameninţată stabilitatea financiară a României prin aplicarea noului pachet de măsuri anunţat de Guvern?

Cristian Erbaşu: Nu am informaţii suficiente ca să-mi dau seama de existenţa vreunui pericol major în urma aplicării măsurilor anunţate de Guvern. Sunt sigur că cele afirmate în campania electorală se vor nuanţa în perioada următoare, iar aplicarea unora dintre măsuri va fi întârziată, tocmai pentru că va fi greu să le implementezi pe toate chiar de la început.