Grupul german E.ON va vinde divizia Thuega către un consorţiu de 50 de firme locale de utilităţi, pentru trei miliarde euro, una dintre cele mai mari tranzacţii de acest tip din acest an, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de Mediafax.

Cele 50 de firme se află în negocieri exclusive cu E.ON pentru preluarea Thuega şi au lansat o ofertă de achiziţie, iar conducerea grupului va evalua propunerea la începutul săptămânii viitoare, cu şanse mari pentru aprobarea vânzării, au arătat sursele citate.

Thuega are sediul la Munchen şi deţine participaţii minoritare la circa 110 de societăţi municipale de utilităţi din Germania.

E.ON nu comentează informaţiile

Vânzarea Thuega ar fi astfel una dintre cele mai mari tranzacţii din acest an, pe o piaţă aproape îngheţată de criza financiară şi efectele recesiunii.

Turbulenţele financiare şi economice mondiale au redus valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor realizate în prima parte a acestui an la 340 miliarde euro, jumătate comparativ cu nivelul din perioada similară a lui 2008.

Thuega a înregistrat o cifră de afaceri de 16,4 miliarde euro în 2008 şi un profit de 355 milioane euro.

E.ON este prezent din 2005 şi pe piaţa românească, după achiziţia distribuitorului de gaze Distrigaz Nord şi a companiei de distribuţie şi frunizare a electricităţii Electrica Moldova.

SURSA: Mediafax