Deşi compania îşi menţine planul de a achita dividende de 0,50 de euro pe acţiune pentru 2015, "acesta este o străfulgerare în oglinda retrovizoare. Vedem o deteriorare economică considerabilă care nu va rămâne fără consecinţe. Preţurile cu ridicata sunt la un nivel record scăzut iar preţul ţiţeiului înregistrează un declin semnificativ", a afirmat vineri directorul financiar al companiei germane, Michael Sen. 

Acesta a adăugat că rămân în dezbatere întrebări deschise privind finanţarea dezafectării centralelor nucleare din Germania. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile companiilor germane de utilităţi. 

Cei patru operatori ai centralelor nucleare din Germania – E.ON (prezent şi pe piaţa din România), RWE, EnBW şi Vattenfall – au făcut provizioane de aproape 40 miliarde de euro pentru dezafectarea centralelor şi evacuarea deşeurilor nucleare. Costurile legate de dezafectarea centralelor nucleare din Germania şi evacuarea deşeurilor nucleare ar putea ajunge până la 70 miliarde de euro în următoarele decenii, ceea ce înseamnă că provizioanele E.ON, RWE, EnBW şi Vattenfall nu vor fi suficiente, a avertizat recent Michael Mueller, şeful comisiei guvernamentale care se ocupă de căutarea de fonduri pentru a finanţa dezafectarea centralelor nucleare din Germania. 

"Trebuie să tragem concluzii şi să examinăm cu atenţie care vor fi consecinţele pentru situaţia noastră financiară, pentru bugetul de investiţii şi pentru politica noastră privind dividendele. Dacă privim spre viitor, este obligatoriu să realizăm în mod regulat o revenire la realitate, în aceste zile mai mult ca oricând, în privinţa ambiţiilor şi estimărilor noastre", a afirmat directorul financiar al E.ON. 

Declaraţia sa vine după ce săptămâna acesta rivala RWE a anunţat că nu va acorda dividende deoarece scăderea preţului electricităţii a forţat compania să deprecieze valoarea centralelor sale electrice din Germania şi Marea Britanie. 

Analiştii Bloomberg estimează că nivelul dividendelor E.ON pentru 2016 va fi de 0,50 euro pe acţiune şi va creşte la 0,52 euro pe acţiune pentru 2017. 

E.ON a renunţat la centralele pe bază de combustibilii fosili, prin crearea unei noi entităţi – Uniper – de la 1 ianuarie 2016. În urma divizării E.ON, va fi creată o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania. Aceasta va prelua centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert din angajaţii E.ON. Activele Uniper vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON. 

Sediul E.ON va fi la Essen, Germania. Compania a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, vânzarea energiei către clienţi, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.

AGERPRES

Te-ar putea interesa și: