Până la 26 iulie 2012, consumatorii plăteau tarife la energie care includeau şi preţul certificatelor verzi.

De la acea dată, legislaţia s-a modificat, iar o nouă Lege, 134/2012, a introdus obligaţia ca aceste certificate verzi să apară ca o linie distinctă în factură.

Potrivit ANRE, furnizorii au adăugat această linie cu preţul certificatelor, însă au păstrat acest preţ şi în tariful energiei. Practic, consumatorul plătea de două ori contribuţia pentru certificate.

Ca urmare a acestor modificări, în perioada 26 iulie – 31 decembrie 2012, la preţul reglementat anterior stabilit de ANRE, preţ care includea deja componenta de achiziţie de certificate verzi, furnizorii de energie electrică au facturat certificatele verzi în continuare conform prevederilor Legii nr. 220/2008, cu modificările şi completările ulterioare, evidenţiind, apoi, şi separat, în factură, valoarea acestora, conform Legii 134/2012, spun reprezentanţii ANRE.

Pe de altă parte, reprezentanţii Enel arată că tariful a rămas neschimbat la 26 iulie.

'La data de 26 iulie 2012 a intrat în vigoare Legea 134, care a stabilit că valoarea certificatelor verzi să fie facturată separat de tarifele pentru energia electrică (art.8). Anterior acestei date, valoarea certificatelor era cuprinsă în suma finală facturată, deci era plătită de clienţi, dar fără a fi evidenţiată ca atare, că linie separată pe factură. Începând din 26 iulie 2012 şi până la sfârşitul anului 2012, Enel, precum şi toţi ceilalţi furnizori de energie electrică – de stat sau privaţi, s-a conformat cu aplicarea legii 134 în timp ce tariful a rămas neschimbat', precizează reprezentanţii Enel.

Potrivit acestora, tariful pentru consumatorul final este stabilit în piaţă pentru toţi furnizorii de către ANRE şi se aplică pentru toţi clienţii de pe piaţa reglementată, neputând fi schimbat arbitrar de niciun furnizor.

'Eventualele schimbări în tarifele facturate către clienţi pe piaţa reglementată vor fi implementate, ca şi până acum, în conformitate cu legislaţia şi reglementările în vigoare pentru piaţa de energie electrică, ca urmare a deciziilor ANRE', se mai arată în comunicatul Enel.

SURSA: Agerpres