”În momentul de faţă în România se circulă pe 90 km de autostradă realizaţi în perioada 2009-2011, iar acum pleacă la drum alţi 65 de km, din care 38 de km sunt pe teritoriul judeţului Arad”, a spus premierul Emil Boc, prezent pe şantierul autostrăzii Nădlac – Arad.

Şeful Executivului a menţionat că valoarea totală a lucrărilor care demarează pe tronsonul autostrăzii Nădlac – Arad este de 350 milioane euro.

El a arătat că România se află pe drumul ”corect”, ”bun”, al utilizării fondurilor europene şi al celor de la bugetul de stat pentru construcţia de autostrăzi.

Potrivit acestuia, în 2012, România contează pe bani europeni, în prognoza de creştere economică.

”Obiectivul este ca în anul 2012 să ajungem cel puţin la o rată de absorbţie de 20% a fondurilor europene, având în vedere că acum ne aflăm în perioada de implementare a proiectelor”, a afirmat şeful Guvernului.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi-a exprimat speranţa ca firmele de construcţii să respecte termenele la care s-au angajat. ”Numai în acest fel putem fi parteneri în acest demers de dezvoltare economică a României”, a arătat Boagiu.

În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură care se derulează pe teritoriul judeţului Arad – linia de cale ferată Curtici – Simeria; autostrada Nădlac – Arad; autostrada Arad – Timişoara, DN 79 Arad – Oradea; centura cu regim de autostrada a municipiului Arad – ministrul Anca Boagiu a spus că valoarea acestora se ridică la aproximativ 1,2 miliarde euro.

Premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, însoţiţi de oficialităţi locale şi judeţene, au vizitat joi şantierul autostrăzii Nădlac – Arad.

Şeful de şantier, ing Viorel Iclezan, le-a oferit celor doi demnitari o serie de detalii tehnice privind stadiul lucrărilor la această porţiune a autostrăzii.

”A fost eliberată autorizaţia de construcţie, terenul a fost expropriat, deci toate condiţiile de legalitate sunt îndeplinite”, a adăugat Iclezan.

Lotul nr 2 al autostrăzii Nădlac – Arad are o lungime de 16,664 km, constructorul având de realizat inclusiv legătura cu şoseaua de centură la profil de autostradă a municipiului Arad şi conexiunea dintre autostrada nouă şi DN 7 Nădlac – Arad.

Valoarea totală a contractului se ridică la 411,489 milioane lei (fără TVA), din care contribuţia Comisiei Europene este de 85%, iar 15% este contribuţia Guvernului României.Termenul de finalizare a lucrărilor este data de 10 aprilie 2013.
Sursa: Agerpres