"Această organizaţie acţiona pe axa Zurich-Tessin-Italia, în principal în domeniul traficului internaţional de stupefiante, în cel al traficului internaţional de arme de foc cu destinaţia Italia şi în cel al spălării de bani", a anunţat Ministerul Public al Confederaţiei (MPC) într-un comunicat.

Ancheta a dezvăluit astfel de activităţi ilegale în legătură cu traficarea de stupefiante în cantitate de peste 14 kg de stupefiante, a cel puţin 285 de arme de foc şi spălarea a peste 15 milioane de franci elveţieni (12,5 milioane de euro), scrie Agerpres.

"Spălarea de bani se înscrie în cadrul deturnărilor de valori patrimoniale de la societăţile din Zurich World Financial Services AG şi PP Finanz Service GmbH în detrimentul numeroşilor clienţi care le-au încredinţat economiile lor pentru ca ele să fie plasate pe piaţa Forex", explică MPC.

Printre cei 13 inculpaţi "se află şeful acestei organizaţii, originar din Mesoraca (sudul Italiei), care a primit cetăţenia elveţiană’ şi ‘deja a fost condamnat în Elveţia".

Potrivit autorităţilor, organizaţia opera de manieră autonomă în Elveţia, dar avea şi legături strânse cu clanurile calabreze tradiţionale, precum clanul Ferrazzo de Mesoraca.

"În plus, ea întreţinea raporturi cu organizaţii de tipul Ndrangheta care deţin supremaţia în alte regiuni ale Italiei, respectiv în Calabria sau Lombardia, cu care avea aceleaşi scopuri criminale", subliniază MPC.

Ancheta elveţiană a fost declanşată în urma unei solicitări de informaţii prezentată la sfârşitul lui 2002 de Direcţia naţională antimafia de la Roma.