În timpul celui de-al doilea război mondial, nişte diplomaţi elveţieni au strâns sute de scrisori, telegrame şi rapoarte detaliate care au fost adresate guvernului elveţian la Berna. Autorităţile elveţiene au fost, de asemenea, informate în legătură cu aceste evenimente prin fotografii.
Potrivit declaraţiilor lui Sascha Zala, director la Documente diplomatice elveţiene (DSS), făcute la televiziunea elveţiană, ”începând din mai 1942, se poate dovedi că informaţiile despre asasinarea unor evrei au ajuns până la Berna”. În pofida acestor rapoarte, guvernul elveţian a decis în august 1942 expulzarea în masă a unor refugiaţi străini civili, chiar dacă viaţa lor era pusă în pericol.

Unele din aceste documente diplomatice sunt în prezent disponibile pe Internet.

Aceste dezvăluiri au fost făcute duminică, Ziua Internaţională pentru Comemorare a Holocaustului. Cu această ocazie, preşedintele în exerciţiu al Confederaţiei, Ueli Maurer, a publicat un mesaj în care a reamintit rolul de ”refugiu” al Elveţiei ”în timpul acestei perioade sumbre pentru continentul european”.

Într-un interviu luni la radioul elveţian, istoricul elveţian Hans-Ulrich Jost a declarat că ”acestea nu sunt documente noi”, dar că este adevărat că există un fel de rezistenţă sau o respingere în ce priveşte acceptarea amintirii acestei perioade tulburi”. ”Este de datoria istoricilor de a arăta rezultatele cercetărilor lor şi de a reaminti faptele care nu sunt întotdeauna agreabile pentru Elveţia”, a adăugat el. În opinia sa, trebuie ca elveţienii ”să-şi asume zone de umbră din trecutul lor şi că există persoane care refuză să accepte acesta”.

În 2002, Elveţia a publicat raportul unei comisii de anchetă privind rolul său în timpul celui de-al doilea război mondial. Acest raport, cu peste 10.000 de pagini, denumit raportul Bergier, de la numele preşedintelui său, istoricul Jean-François Bergier, conchide îndeosebi că guvernul şi o parte a industriei elveţiene erau foarte departe de cooperarea lor cu regimul nazist.
Sursa: Agerpres