La începutul acestei luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne şi lapte precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. În schimb, Elveţia este scutită de măsurile introduse de Moscova pentru că nu a participat la sancţiunile impuse de occidentali Rusiei după anexarea Crimeei.

”Oficiul federal elveţian pentru Agricultură a respins o serie de cereri venite din partea unor producători de fructe, legume şi produse alimentare”, susţine WSJ. ”Elveţia trebuie să emită autorizaţii sanitare pentru exporturile de produse alimentate, iar acest lucru nu poate fi făcut în cazul produselor procesate în afara teritoriului său”, a precizat Jurg Jordi, purtătorul de cuvânt al Oficiului federal elveţian pentru Agricultură, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.  De asemenea, cafeaua şi brânzeturile sunt cele mai populare produse alimentare elveţiene exportate în Rusia, anul trecut valoarea acestor exporturi ridicându-se la 200 milioane franci elveţieni (221 milioane de dolari) sau 2,4% din exporturile totale de produse alimentare ale Elveţiei.

În reacţie la embargoul rusesc, Comisia Europeană a anunţat luni deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i susţine pe producătorii europeni de fructe şi legume perisabile. Odată formalizate, în următoarele săptămâni, măsurile se vor aplica într-o manieră retroactivă de la 18 august şi vor rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii noiembrie. Potrivit unei surse europene, principalii furnizori europeni de fructe şi legume perisabile pentru Rusia şi totodată principalii beneficiari ai acestui sprijin sunt Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda.

Roger Waite a mai spus că o reuniune extraordinară a miniştrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene este prevăzută pentru data de 5 septembrie la Bruxelles, pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.

'Toţi cultivatorii de aceste produse afectate, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-o organizaţie a producătorilor, vor fi eligibili să profite de aceste măsuri de sprijin', a declarat comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA şi Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.