Deficitul bugetar se va situa la 3,1 miliarde de franci elveţieni, iar cheltuielile extraordinare pentru combaterea epidemiei sunt estimate la 17,8 miliarde de franci elveţieni, a anunţat Guvernul de la Berna.

Cheltuielile sunt mai reduse decât suma de 30,8 miliarde de franci elveţieni aprobată de Parlamentul Elveţiei pentru sprijinirea schemelor pentru angajaţii cu program redus de muncă, compensarea lucrătorilor independenţi, achiziţionarea de materiale medicale şi acoperirea pierderilor împrumuturilor garantate de stat care sunt acordate companiilor.

Ce spun autoritățile

„În prezent se pare că nu vor fi folosite integrale cheltuielile extraordinare adoptate de Parlament. Per ansamblu, vom avea în 2020 un deficit de finanţare de 20,9 miliarde de franci elveţieni”, au anunţat autorităţile de la Berna.

În 2019, excedentul bugetar al Elveţiei s-a situat la 3,6 miliarde de franci elveţieni.

Ministrul de Finanţe, Ueli Maurer, a avertizat că datoria Elveţiei va urca la 125 – 130 de miliarde de franci elveţieni (134,1 – 139,5 miliarde de dolari) până la finalul anului, în urma cheltuielilor efectuate pentru a atenua impactul pandemiei.

Este posibilă o creștere a datoriei

Datoria ar putea creşte uşor în următorii doi-trei ani, în funcţie de evenimente, dar „frâna datoriei” – care limitează nivelul deficitului ţării – ar putea furniza o anumită stabilitate, a afirmat oficialul.

Guvernul Elveţiei a anunţat că se aşteaptă la un declin al economiei de 6,7% în acest an, faţă de o scădere de 1,5% previzionată anterior, pe fondul efectelor pandemiei.

Anul viitor economia ar urma să înregistreze un avans de 5,2%, în funcţie de desfăşurarea marilor evenimente sportive.

Cel mai sever declin

Declinul din 2020 ar fi cel mai sever din 1975, când economia elveţiană a fost afectată de evoluţiile preţurilor de pe piaţa petrolului.

Rata şomajului în Elveţia ar urma să crească la 3,9% anul acesta şi la 4,1% în 2021, a estimat SECO.