Anul trecut, activitatea economică a înregistrat un avans de 0,7%, faţă de o expansiune de 0,8% anunţată în martie de ELSTAT. 

Anul acesta, PIB-ul Greciei ar urma să înregistreze un declin de 2,3%. Săptămâna trecută, ministrul Economiei, George Stathakis, estima că declinul PIB-ului ar putea fi mai redus, deoarece economia a beneficiat de un sezon turistic solid, iar impactul introducerii restricţiilor asupra mişcărilor de capital nu a fost atât de dur cum se anticipa. 

Băncile greceşti, închise din 29 iunie din cauza retragerilor masive de numerar, şi-au redeschis porţile cu aproape o lună mai târziu, pe 20 iulie, dar au rămas în vigoare, cu unele relaxări, restricţiile asupra mişcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor ce pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi cum a fost iniţial, pentru a evita formarea de cozi la ATM-uri. 

Conform datelor ELSTAT, declinul economiei în 2011 a fost de 9,1% (faţă de 8,9% anunţat anterior), de 7,3% în 2012 (faţă de 6,6% estimat în martie) şi de 3,2% în 2013 (faţă de 3,9% previzionat anterior).

AGERPRES