Elon Musk a fost dat în judecată de un acționar Tesla pentru salariul său de 55,8 miliarde de dolari din 2018

Preluarea Twitter de către Elon Musk a început deja cu stângul, iar decizia sa de a aduce angajați de la Tesla s-ar putea întoarce împotriva sa.

Directorul general al Tesla și Space X se confruntă cu un nou proces în fața aceluiași judecător din Delaware care l-a obligat să își onoreze contractul cu consiliul de administrație al Twitter pentru a cumpăra compania de social media. De data aceasta, însă, este vorba despre ceva mult mai personal: propriul său salariu.

Începând cu 14 noiembrie, Elon Musk, precum și foștii și actualii directori trebuie să se prezinte în fața judecătoarei Kathaleen McCormick de la Court of Chancery din acest stat pentru a apăra un pachet de compensații uriaș acordat în 2018, care îi dă dreptul la 55,8 miliarde de dolari în opțiuni pe acțiuni.

Spre deosebire de cazul Twitter, este de așteptat ca acest caz să nu ducă la o înțelegere prealabilă.

Datoria fiduciară față de investitori nu a fost îndeplinită

Reclamantul Richard Tornetta susține, într-un memoriu juridic de 96 de pagini, că acest consiliul de administrație nu și-a îndeplinit datoria fiduciară față de investitorii minoritari, dând undă verde „celei mai mari subvenții compensatorii din istoria omenirii”, chiar dacă subvenția a fost supusă votului acționarilor și aprobată.

În centrul problemei se află întrebarea dacă Elon Musk poate fi considerat acționar majoritar în ambele părți ale tranzacției – în calitate de președinte al consiliului de administrație, care deținea o participație de 22% la momentul respectiv, precum și de beneficiar al pachetului. Dacă ar fi așa, tranzacția ar fi considerată o tranzacție conflictuală supusă unor reguli de guvernanță diferite.

„Problema lui Musk este că are legături strânse cu o mulțime de directori”, a declarat Ann Lipton, profesor de drept la Universitatea Tulane. „Dacă ești considerat un controlor, tranzacțiile conflictuale nu pot fi curățate doar cu votul acționarilor. Ai nevoie, de asemenea, de un comitet al consiliului de administrație dezinteresat și independent, precum și de un proces mai formalizat, care nu a fost urmat aici.”

Toretta susține că, în plus, Musk nu a fost cu adevărat stimulat, deoarece plățile de etapă stabilite s-au aliniat, de asemenea, cu obiectivele deja incluse în planul de afaceri proiectat al companiei.

Evenimentele recente de la Twitter ar putea juca un rol important

În timp ce o hotărâre se bazează pe decizii care au avut loc în urmă cu patru ani, evenimentele recente de la Twitter ar putea juca un rol important. Musk a comandat un personal format din 50 de angajați ai Tesla, printre care se numără și manageri de rang înalt precum Ashok Elluswamy, ca ajutoare de tabără personale în restructurarea operațiunilor Twitter.

Potrivit CNBC, lucrătorii de la producătorul de automobile electrice sunt presați să ajute la proiecte la alte companii ale lui Musk, fără niciun salariu suplimentar, pentru că acest lucru este considerat bun pentru cariera lor sau pentru că munca este considerată ca ajutând o tranzacție sau un proiect conex.

În timp ce indică o lipsă totală de încredere în personalul Twitter, aceasta poate stabili, de asemenea, un model de comportament în care Musk poate pur și simplu să deturneze resursele Tesla după bunul plac și nimeni din consiliul de administrație „supin” al Tesla, așa cum îl numește Tornetta, nu se va opune, scrie Yahoo Finance.